Varpaisjärvellä halutaan vaihtoehtoja Lapinlahdelle

Kuntaliitossuunnitelma Lapinlahden kanssa herättää närää Varpaisjärvellä. Osa kuntalaisista ja poliittisista päättäjistä haluaisi liitossuunnitelmat uuteen tarkasteluun. Esimerkiksi perussuomalaiset valtuutetut haluaisivat yhdistymissuunnaksi mieluummin Siilinjärven.

Lapinlahti
Varpaisjärven kylänraitti. Lapinlahti -tiekyltti.
YLE / Riikka Nurmi

Varpaisjärven kunta ei enää järjestä itsenäisesti juuri muita palveluita, kuin koulun. Käytännössä kaikki muu hoidetaan yhteistyössä pitkäaikaisen kumppanin, Lapinlahden kanssa. Kuntien tarkoitus onkin yhdistyä vuoden 2011 alusta.

- Meillä on jo niin pitkä yhteistyö, että meillä ei muita vaihtoehtoja ole, pohtii kunnanhallituksen puheenjohtaja Antero Tuovinen (Kesk.).

Katseet etelään

Pitkään sorvattu yhdistyminen on viime aikoina herättänyt voimakasta vastustusta Varpaisjärvellä. Esimerkiksi valtuuston perussuomalaiset haluaisivat tarkastella kuntaliitokselle muita vaihtoehtoja. Nykyinen yhdistymissuunnitelma Lapinlahden kanssa sitoisi Varpaisjärven tiiviimmin Ylä-Savoon. Lapinlahden sijaan katseet on käännetty Siilinjärven suuntaan ja sen kautta lähemmäs maakunnan suurinta kasvukeskusta, Kuopiota.

- Tulevaisuus palveluiden kannalta löytyy sieltä. On muistettava se, että Iisalmen kehitys on viime aikoina ollut laskeva, toteaa Varpaisjärven kunnanvaltuuston toinen varapuheenjohtaja Harri Väänänen (PS).

Avoimia ovia on tarjolla vähän

Siilinjärvi on laatinut jo pitkälle suunnitelmat palveluiden tuottamisyhteistyöstä Maaningan ja Nilsiän kanssa. Tähän kelkkaan Varpaisjärven voi olla myöhäistä yrittää. Varpaisjärven kunnanvaltuusto käsittelee kuntaliitosta helmikuun alussa. Väännöstä odotetaan tiukkaa.

- Eihän tällainen asia ole varmaankaan missään mennyt niin, ettei asiasta olisi äänestetty, uskoo Varpaisjärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Reino Miettinen (Kesk.)

Lähteet: YLE Savo / Mika Moksu