Valomerkki Saksalan pullabaarissa

Viime talvena perustettiin Mikkeliin Citysorsat-yhdistys, jonka vastuulla oli kaupungin sorsien talviruokinta. Järjestely onnistui yli odotusten.

Herra ja rouva Sinisorsa tutustumassa Mikkelin rantavesiin. Kuva: Sari Ursin / Yle

Mikkelissä sorsat saivat viime talvena virallisen ruokintapaikan Saksalaan.  Ruokinnasta vastasi syksyllä perustettu Citysorsat-yhdistys.  Aiemmin sorsia ruokittiin Mikkelissä Pitkäjärvellä, mutta kaupunki kielsi siellä ruokkimisen kokonaan. Sorsien siirto Pitkäjärveltä Saksalaan onnistui mainiosti, vaikka se hieman sorsien ystäviä etukäteen askarruttikin.

Mutta sorsa on oppivainen lintu, sen viime talvi opetti.

- Aluksi sorsia oli uudella ruokintapaikalla 20-30, mutta parhaimmillaan noin 160 plus yksi tavi. Tavi viihtyi alueella pari kuukautta, mutta muutti sitten etelämpään Heinolaan, naurahtaa Citysorsat-yhdistyksen puheenjohtaja Sirkku Viuhkonen.

"Kiitos koko Mikkelin puolesta!"

Citysorsat-ruokintaringissä oli talven aikana kahdeksan ihmistä, kuusi ruokintahommassa ja kaksi nippimässä leipiä pieniksi murusiksi, sorsan suuhun sopiviksi. 

- Lisää ihmisiä otetaan mieluusti mukaan ensi talveksi, vinkkaa Viuhkonen.

Palaute kaupunkilaisilta on ollut 99,9 prosenttisesti positiivista.

- Lukematon määrä ihmisiä kävi katsomassa sorsia talven aikana. Lapset olivat todella kiinnostuneita linnuista ja ruokintapaikalla heidän kanssaan vierailivat myös mummut ja papat.  Eräskin mies hihkaisi kerran, että kiitos koko Mikkelin puolesta tästä ruokintapaikasta. Kyllä se mieltä lämmitti, sanoo Viuhkonen.

Toiveissa toinen pumppu

Citysorsat-yhdistyksen ja kaupungin yhteistyö on toiminut hyvin.

- Kaupunki oli alusta alkaen hyvin myöntyväinen ruokintapaikan perustamiseen ja hankki paikalle pumpun, jolla vesi saatiin pysymään sulana. Toimintaa on tarkoitus jatkaa ja asiasta tullaan käymään keskusteluja kaupungin kanssa lähiaikoina.  Toiveena olisi saada toinen pumppu, jotta sula alue saataisiin pidettyä isompana. Nyt kovimmilla pakkasilla sula kävi turhan pieneksi, sanoo Viuhkonen.

Ruokintapaikalla pumppu joutui kaksi kertaa ilkivallan kohteeksi, mutta muutoin ruokintapaikka sai olla rauhassa. 

Citysorsat-yhdistys sai talven aikana myös valtakunnallista julkisuutta lehtien sivuilla ja toiminnasta on tullut Viuhkoselle kyselyjä. Tampereelle on nyt perusteilla vastaava yhdistys.