Suomalaiset ensimmäistä kertaa mukaan kansainvälisiin helikopterijoukkojen harjoituksiin

Utin Jääkärirykmentin kuljetuskoptereita on mukana Portugalissa heinäkuussa järjestettävässä kahdeksan maan yhteisharjoituksessa. Harjoituksessa testataan Suomen tilaamien NH90 -koptereiden toimintavalmiutta kansainvälisissä kriisinhallintatehtävissä.

Kotimaa
NH90-kuljetushelikopteri.
Puolustusvoimat

Utin lentokentällä päivystyvää kuljetushelikopteria työnnetään sisälle halliin. Parin vuoden ajan NH90-kopterit ovat tarjonneet virka-apua viranomaisille kotimaassa, kun apua tarvitaan vaikkapa etsintään tai metsäpalon sammutukseen.

Suomessa ei ole joukkoja, joihin me voisimme verrata itseämme ja toimintatapamallejamme. Nyt saamme siihen tilaisuuden.

everstiluutnantti Ari Pellinen

Vähitellen Utissa alkaa olla valmius lähteä kriisinhallintatehtäviin ulkomaille. Valmiutta hiotaan kesällä Portugalissa.

- Taustalla eivät ole pelkästään kansainväliset tavoitteet, vaan myös kansalliset tarpeet. Suomessa ei ole joukkoja, joihin me voisimme verrata itseämme ja toimintatapamallejamme. Nyt saamme tilaisuuden verrata itseämme muihin ja kriisissä toimineisiin, sanoo Helikopteripataljoonan komentaja, everstiluutnantti Ari Pellinen.

Suomi antaa esimerkkiä

Euroopan puolustusviraston Portossa järjestämä harjoitus tarjoaa uttilaisille mahdollisuuden testata toimintaa korkealla, kuumassa ja pölyisissä olosuhteissa. Todennäköisimmin vastaavat olosuhteet ovat edessä myös mahdollisessa kriisinhallintatilanteessa.

Kaikkiaan harjoitukseen osallistuu kahdeksan maata, Suomen ohella muun muassa Saksa, Hollanti ja Espanja.

- Olemme siellä tietyllä tavalla silmätikkuna, koska isoilla mailla, esimerkiksi Ranskalla ja Saksalla, on sama helikopterimalli tulossa. Heillä se ei ole vielä niin pitkällä käytössä kuin meillä, Pellinen kertoo

Mukana on yhteensä 45 helikopteria, ainoat NH90-tyypin kopterit tulevat Suomesta.

Valmiina toimintaan vuonna 2014

Kansainvälisissä kriisinhallintatehtävissä suomalaiskopterit olisivat osa monikansallisia helikopterijoukkoja, jollaisia toimii esimerkiksi Afganistanissa.

- Jokaista kansainvälistä operaatiota on harjoiteltava. Toimintatapamallien tulee olla eri toimijoilla samanlaiset, jotta kuljetettavat joukot tietävät, mitä odottaa ja miten toimia.

Utin kuljetuskoptereiden uskotaan olevan toimintavalmiudessa vuonna 2014. Siihen mennessä osa Suomen tilaamista 20 kopterista on jo varustettu lopulliseen toimintaversioon, jolloin koneisiin saadaan aseistusta ja rungon suojaksi ballistinen suojavarustus.

Lähteet: Yle Uutiset