KRP selvittää Arctic Sean mysteeriä Moskovassa

Suomen keskusrikospoliisin edustajat ovat matkanneet keskiviikkona Moskovaan kuulustelemaan ensimmäistä kertaa rahtilaiva Arctic Sean kaappauksesta epäiltyjä miehiä. Kuulustelut tapahtuvat yhteistyössä Venäjän syyttäjäviranomaisten kanssa.

Kuva: Reuters

KRP:n tutkinnanjohtaja Rabbe von Hertzen sanoo, että kaikkia kaappauksen syyllisiä ja taustatekijöitä ei ole vielä saatu kiinni.

Suomalaisyhtiön omistaman rahtilaiva Arctic Sean heinäkuinen kaappaus Itämerellä on yhä suuri mysteeri. Salaisuuden verhoa yritetään raottaa tällä viikolla, kun Suomen keskusrikospoliisin edustajat pääsevät Moskovassa ensi kertaa kuulustelemaan kaappauksesta kiinniotettuja baltianvenäläisiä miehiä. Kuulustelut alkavat torstaina.

Von Hertzen huomauttaa, että suomalaiset ja venäläiset tutkivat eri rikosta.

- Tutkimme törkeää kiristystä, joka on Suomessa meidän ikään kuin oma juttumme verrattuna tähän kaappaukseen, joka on enemmän venäläisten viranomaisten tutkinnassa. Me halutaan saada vastaus siihen, kuka on kiristänyt.

Kuulustelujen ohella suomalaispoliisien on tarkoitus vaihtaa tietoja kaappaustapauksesta venäläiskollegoiden kanssa. Von Hertzen pitää todennäköisenä, että kaikkia kaappaukseen syyllisiä, erityisesti sen toimeksiantajia ja taustatahoja ei ole vielä löydetty.

- On enemmän todennäköistä, että on ehkä toimeksiantotaho tai muuten henkilöitä, jotka ovat osaltaan olleet mukana avunantajina, yllyttäjinä tässä kokonaisuudessa, von Hertzen sanoo.

Hän kiittelee yhteistyötä venäläisviranomaisten kanssa. - Osoituksena siitä on, että olemme nyt täällä ja he ovat olleet kertaalleen Suomessa.

Arctic Sean tapauksen selvittämistä ei ainakaan helpota se, että suomalaisyhtiön omistama alus kaapattiin Ruotsin aluevesillä, mutta kaappaajat olivat Baltian maista ja kaappauksen uhrit venäläisiä. Kansainvälisistä ulottuvuuksista huolimatta syytettyjen oikeudenkäynti tapahtunee Venäjällä. Lopullista päätöstä asiasta ei kuitenkaan ole vielä tehty.