1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lahti

Kolumni: Reikäpäiden autoilukaupunki

Torvet soivat kaahareiden Lahdessa, kun kaistapäät vaihtavat kaistaa vilkkua käyttämättä. Tanja Perkkiö survaisee jarrun pohjaan liikennekulttuurista tarpeeksi saaneena.

Lahti
Tanja Perkkiö

Moottorinkatkuinen Lahti on reikäpäiden autoilijoiden luvattu kaupunki. Lahden liikenteessä on kuin painikehässä. Kun ajan Uudenmaankadun kanjoneille kulunutta pääbaanaa etelään, joku pässi kaasuttaa ohi oikealta. Jos ennakoin edessä punaisina palavia liikennevaloja hiljentämällä ajoissa, takanani autoileva ohittaa taatusti kiukkuisesti, vain survaistakseen edessäni jarrut pohjaan, kun ja koska ne valot siinä edessä palavat punaisena.

Joskus – harvoin - joku ohittaa asiallisesti, vain toteuttaakseen pian kolme kaistanvaihtoa ennen kuin kääntyy Liipolaan, ilman vilkkua, tietysti.

Keskisormen noustessa urpoille olen vajonnut heidän tasolleen.

Voin olla varma, että jos Renkomäestä käännyn kaupunkia kohti, enkä ole kahdessa sekunnissa saavuttanut kuudenkympin nopeutta, tulee joku ääliö takaa ja ohittaa urku ulvoen. Ennen Venetsian risteystä ainakin kolme autoa ehtii ohittaa, mikäli ajan rajoitusten mukaan. Launeenkadun ja Tapparakadun risteyksessä on takuuvarmasti joku, joka painaa kaasua valon vaihtuessa keltaisesta punaiseksi, eikä suoraan edestä tulevan kääntyminen vasemmalle eteeni ole tavatonta.

*Moukkamainen ja muskeleita pullisteleva *liikennekäyttäytyminen on saanut itsenikin pari kertaa hiiltymään toden teolla. Siinä sitten keskisormen noustessa urpoille olen vajonnut heidän tasolleen. Ei hyvä.

Omaksuinkin korostetun – ärsyttävän – kohteliaan ajotavan. Kun näen jalankulkijan lähestyvän suojatietä, jarrutan, enkä paina kaasua. Päästän sivukadulta liikenteen sekaan pyrkivän, vaikka minulla olisi etuajo-oikeus. Pysäytän, kun näen pyöräilijän lähestyvän sivusta, ettei hänen tarvitse jarruttaa. Olen huomannut, että takanani ajavilla tossusankareilla on aina haaroissa kouristava kiire kolmen minuutin ajomatkansa päähän ja verenpaine nousee, mutten välitä. Jos torvi soittaa torvea, nauran.

*Ehkä muut autoilijat *haluavat, että Lahdessa on reikäpäiden liikennekulttuuri, mutta minun mielestäni täällä voitaisiin kerrankin ottaa oppia Helsingistä. Pääkaupungissa annetaan tietä kaistanvaihtajalle, päästetään jalankulkija vuorollaan suojatien yli ja suhtaudutaan ymmärtäväisesti ja väistäen epäröivään turistiin. Lahdessa painiminen jatkuu.

Lue seuraavaksi