Valotaiteilijan kuusi ei välky eikä säihky

Valotaiteilija Mikki Kuntun työntäyteinen vuosi huipentuu kahteen Helsingin kaupungille suunniteltuun valoteokseen. Toisen hän on rakentanut Helsingin Sentaatintorille ja toisen eduskuntatalolle.

kulttuuri
Mikki Kunttu YLEn Aamu-TV:n studiossa vieraana. Taustalla kuva valaistusta Helsingin Tuomiokirkosta.
YLE

Mikki Kunttu tekee Valovuodenaika-tapahtumaa nyt toista kertaa Helsingin kaupungille. Senaatintorille on rakentunut Heijastuksia-niminen teos, johon kuuluu myös Kasperi Laineen säveltämä musiikki. Eduskuntatalolla nähtävä teos Puhujille taas on puhtaasti valoteos.

Teokset päättävät Kuntun poikkeuksellisen kiireisen vuoden. Kuntun kalenteri on ollut erityisen täynnä siitä saakka, kun hän pari vuotta sitten suunnitteli Suomessa pidettyjen Euroviisujen valot. Kunttu saa edelleen työstä paljon kehuja.

- Se oli kokonaisuudessaan tosi onnistunut työ, ja onhan se kiva että se on sitä muidenkin mielestä, Kunttu myhäilee.

Euroviisujen jälkeen Kunttu on saanut tehdä töitä laidasta toiseen - kansallisbaletin tanssiteoksista, Tanssii tähtien kanssa televisio-ohjelmaan.

- 1 - 10-asteikolla kiireisyys on ollut 11, mutta olen aina tykännyt tehdä paljon töitä. Ja on hienoa, että voi tehdä erilaisia töitä taideprojekteista - balettia, oopperaa, tanssia - tv-ohjelmiin. Omat juuret on rockissa ja oli mahtavaa, että pääsin tekemään vielä töitä Hanoi Rocksin kanssa.

Valokeila ilmastonmuutoksessa

Samaan aikaan, kun Kunttu on rakentanut teoksiaan Helsingissä, kansainvälinen neuvottelijajoukko on pohtinut ratkaisuja ilmastonmuutokseen Kööpenhaminan ilmastokokouksessa. Kuntun mukaan valotekniikan ala kantaa oman vastuunsa ilmastonmuutoksesta.

- Energiatehokkuus on meidän alalle haaste ja mahdollisuus. Eesimerkiksi eduskuntatalon työ on 98-prosenttisesti led-tekniikalla tehty. Me ollaan mukana ilmastotalkoissa ja alalla mietitään koko ajan uusia ratkaisuja. Itse tein Tanskan kuninkaalliseen balettiin produktion, mikä on osa ilmastokokousohjelmistoa, Kunttu kertoo

Rohkea epäonnistuja

Kunttu on rohkaissut monesti ihmisiä epäonnistumaan. Hänen mukaansa taiteilijan työssä se on tärkeää uudistumisen vuoksi.

- Luovassa työssä on tärkeää ottaa riskejä, että kehittyy. Toisaalta, kun ottaa riskejä, niin tulee myös epäonnistumisia. Sitä ei pidä pelätä. Toki käytännön realismia on, että jos tekee töitä kansallisoopperalla, niin sillon olisi paras onnistua, Kunttu kuvailee.

Seuraavaksi Kunttu itse aikoo onnistua keskittymään itselle tärkeisiin asioihin. Hän on suunnitellut taukoa töistään jo pari vuotta. Kunttu pitää seitsemän kuukauden tauon töistään ja keskittyy perheeseen. Hänellä on kaksi pientä lasta.

- Juuri sen takia kun tämä vuosi on ollut niin kiireinen, keskityn nyt oikeasti tärkeisiin asioihin ja vien poikia päiväkotiin, hiihdän ja juoksen.

Vaikka valo-osaamista perheestä löytyy, Kuntun perheen joulukuusessa luotetaan yksinkertaisiin perinteisiin kynttilöihin.

- Joulu on lasten juhla ja me vietetään sitä hyvin perinteisesti lasten ehdoilla.

Lähteet: YLE Uutiset