Ei mitään mikropuuroa!

Apukokki Harri Kaukonen annostelee riisipuuroa nälkäisille. Mitään tarkkaa annoskokoa ei ole määritelty, sillä jokainen saa sen verran kuin haluaa ja jaksaa syödä. - Pikku vinkkinä, että minä sitten tykkään kovasti puurosta, sanoo nauraen jonossa seuraavana oleva rouva.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Joulukalenterin luukku 16
YLE / Henna Kujala

Tampereen seudun näkövammaiset ry:n tiloissa on alkamassa jouluiseen tyyliin riisipuuron jakelu kaneleineen ja luumukeittoineen.

- Tätä on suunnilleen seitsemän litraa, arvioitiin että syöjiä on noin parisenkymmentä, kertoilee apukokin virkaa toimittava vapaaehtoinen, Harri Kaukonen.

Jouluherkun valmistamiseen ryhdyttiin parisen tuntia ennen puurojuhlan alkua. Puuro valmistettiin rauhassa hitaalla lämmöllä, ei kiirehtien.

- Ensin haudutettiin riisit vedessä, lisättiin maito ja sitten sekoiteltiin tasaisesti. Puuro kypsytettiin hauduttamalla siksi, etteivät riisit palaisi pohjaan, apukokki kertaa.

Ensimmäistä kertaa ei eläkkeellä oleva lääkintävahtimestari asialla ole. Puurohommissa on tullut oltua vuosien varrella.

- Satunnaisesti ruuhka-aikaan näissä jouluhommissa olen ollut auttelemassa. Nytkin tulin tähän pääkokki-Annea auttamaan, tuota puuroa pitää kuitenkin koko ajan hämmennellä niin siinä tarvitaan käsipari jos toinenkin.

Riisipuuro kuuluu Kaukosella muutenkin ehdottomasti joulunajan suosikkilistalle.

- Olen jo vuosia riisipuuroa keitellyt kotona, perinteisen kaurapuuron lisäksi. Riisipuuron päälle kun laittaa luumusoppaa, tai kotipihan marjoista keitettyä herukkasoppaa niin kyllä on hyvää!

Lähteet: YLE Tampere / Henna Kujala