Romanian hallituksenmuodostajaksi nykyinen pääministeri

Romanian presidentti Traian Basescu on nimittänyt hallituksenmuodostajaksi virkaatekevän pääministerin Emil Bocin. Boc on ollut vt. pääministeri siitä asti, kun hänen hallituksensa sai lokakuussa parlamentilta epäluottamuslauseen.

Basescu toivoo, että liberaalidemokraattisen Bocin uusi hallitus hyväksytään parlamentissa joulukuun 23. päivään mennessä.

Basescu olisi halunnut laajentaa hallituspohjaa myös liberaaleilla, mutta nämä torjuivat hallitusyhteistyön. Liberaalit olisivat halunneet pääministeriksi oman puolueensa edustajan tai sitoutumattoman.

Tarkkailijat arvioivat, että liberaalidemokraatit saavat parlamentin äänistä niukan enemmistön vähemmistöpuolueiden ja sitoutumattomien avulla.

Uuden hallituksen ensi tehtäviä on ajaa parlamentissa läpi menoleikkauksia sisältävä ensi vuoden budjetti, joka pantiin marraskuussa jäihin maan poliittisen kriisin vuoksi. Menoleikkaukset ovat olleet Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ehto 20 miljardin euron apupaketille.

Romania ajautui poliittiseen kriisiin, kun Bocin johtama liberaalidemokraattien ja sosiaalidemokraattien hallitus hajosi lokakuun alussa. Sosiaalidemokraatit lähtivät hallituksesta ja liberaalidemokraattien muodostama vähemmistöhallitus kaatui parlamentin luottamusäänestyksessä pari viikkoa myöhemmin.

Myös Romanian marras-joulukuun presidentinvaalit kuumensivat tunteita. Basescu voitti sosiaalidemokraattien ehdokkaan Mircea Geoanan vain niukasti ja sosiaalidemokraatit valittivat vaalituloksesta. Hylättyjen äänten uuden laskennan jälkeen perustuslakituomioistuin kuitenkin vahvisti Basescun valinnan uudelle kaudelle.