Artjärvi otti sittenkin Orimattilan

Artjärven kunnanvaltuuston kokous yllätti ja kunta lähtee rakentamaan liitosta yhdessä Orimattilan kanssa. Päätökseen vaikuttivat painostus ja tappouhkaukset, väitti kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ari Anttila, joka itse oli viimeiseen saakka Iitin kannalla.

Artjärvi
Äänestyksen vaihtoehdot ikkunalistassa Artjärven kunnantalolla.
Artjärven kunnanvaltuusto valitsi listalta Orimattilan. Samoin tekivät artjärveläiset jo sunnuntaina kansanäänestyksessä.YLE / Lahti

Artjärven Orimattila-päätös oli lopulta valmis alle tunnissa vaikka välissä jouduttiin pitämään kunnanhallituksen kokous. Kokous pidettiin siksi, koska kunnanhallitus ei ollut aikaisemmin "saanut aikaiseksi" esitystään kuntaliitoskumppanista.

Artjärven kunnanvaltuuston kokousta oli seuraamassa täysi seurakuntasalillinen väkeä, joka revähti raikuviin taputuksiin heti Orimattilan valinnan jälkeen.

Kaukaisimmat "vieraat" olivat Iitistä, josta ainakin neljä valtuutettua oli saapunut Artjärven lehterille.

- Kyllä helpotti, sanoi Iitin sitoutumattomia edustanut Hjalmar Kahanpää, joka oli yhtenä Iitissä Artjärven kuntaliitosta vastustaneista.

Artjärvellä Orimattila-liitosta kannattaneet näkevät Artjärven ratkaisun pönkittävän Orimattilan säilymistä itsenäisenä. Valtuuston varapuheenjohtaja Tapio Malmiharju näkee, että Päijät-Hämeessä ajettu Lahti-vetoinen uusikuntahanke ei tule saamaan Artjärveä ja Orimattilaa joukkoonsa.

- Meidät heitettiin Osmo Soininvaaran toimesta jo neuvotteluista ulos. Jäimme ilman lautasta, Malmiharju veisteli heti Orimattila-ratkaisun jälkeen.

Artjärven valtuustossa Orimattila sai taakseen 9 valtuutettua ja Iitti 7. Yksi valtuutetuista tyytyi valitsemaan tyhjän.

Näin Artjärven valtuuston päätös noudattaa sittenkin sunnuntaina käydyn neuvoa-antavan kansanäänestyksen lopputulosta, joka oli selkeä Orimattilan valinta. Orimattila ja Artjärvi muodostavat yhdessä nyt 20 000 asukkaan väestöpohjan.

Artjärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ari Anttila oli Iitin kannalla valtuuston keskiviikkoillan kokouksessakin loppuun asti.

Äänestyksessä niin sanotun Pro Artjärvi-liikkeen rivit hajosivat ja Anttilan Iitti-esitys ei saanut riittävää tukea. Puheenjohtaja Anttila vaati tiukkaan sävyyn heti äänestystuloksen jälkeen, että nyt saa loppua autojen potkiminen ja uhkaavat tekstiviestit, joita Iitti-kannattajat kertovat saaneensa.

-Siellä on ollut seassa myös tappouhkauksia, Anttila sanoi vakavana valtuuston edessä.

Lähteet: YLE Lahti