1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Mikä soi iPodissa?

Kuka olet ja mistä tulet? iPodin soittolista kertoo meistä kaiken, uskoo Devy Nagalingam.

Kuva: YLE / Simo Kymäläinen

Juuri Nobel -palkittu Barack Obama paljasti iPodinsa sisällön vaalikampanjansa aikana. Obaman soittolistalta löytyi muun muassa Amerikan omatunto, runoilija Bob Dylan ja työväen tuntojen tulkki Bruce Springsteen sekä 70- luvun diskofunkilmiö Earth Wind and Fire. Rappiakin herra presidentin iPodissa oli, vaikka Obama tunnustikin olevansa huolissaan rap-sanoitusten vaikutuksista tyttäriinsä. Maailmaa Barack Obaman musiikkimaku tuntui kiinnostavan kovasti.

Tietääkö kukaan mitä presidentti Nixon kuunteli vai kuunteliko mitään? Kennedyn naismaku taas tiedetään, mutta mahtoiko hän pyörittää levylautasellaan jotain mieliartistinsa levyä?

Musiikkimausta vaikuttaa kehkeytyneen ikään kuin intiimi osa ihmisen persoonan arkkitehtuuria. Vaatteet eivät olekaan enää ne aatteet. Tässä postmodernissa kulttuurien ja lukemattomien alakulttuurien sekamelskassa ei ulkomuotoon ole enää luottamista. iPodin soittolista kertoo kuka olet ja mistä tulet.

Musiikista on tullut kuin elokuvamusiikkia, elämämme sountrackia, jonka avulla siivitämme ponnistelujamme kuntosalilla, imurin varressa tai tylsällä työmatkalla. Täysin vanhanaikaista taitaa olla lapsen tavoin istua sohvalla ja kuunnella vain musiikkia kiireettä kädet sylissä.

Musiikin kuluttamisen individualismi lienee saavuttanut ääripisteensä. Kaukana on se aika, kun koulusta tullessa laitettiin suttuinen c- kasetti soimaan ja juteltiin päivän tapahtumista musiikista nauttien tai vaikkapa tanssien.

Valkoiset johdot korvissa suovat kantajalleen suojan ja sanovat ”ei saa häiritä”. Korvissa soiva musiikki eristää kuuntelijansa ympäristöstään. iPod sukupolvi joka vaeltaa kaduilla kuulokkeet korvilla ei tajua altistuvan samalle melumäärälle kun tehdastyöläinen ilman kuulosuojaimia kun desibelit tunkeutuvat korvanapeista suoraan korvaan, mutta onhan se hyvä että keski-ikäisenä ei kuulokojeen käyttö tuota suuriakaan vaikeuksia.

O tempora, o mores! Oi aikoja, oi tapoja!