Hyppää sisältöön

Ruotsista löytyi joulutunnelmaa

Joulutunnelmaa voi hakea monista paikoista. Minna Rosvall lähti tunnelmoimaan Ruotsiin asti.

Minna Rosvall Kuva: YLE / Devy Nagalingam

Olen aina halunnut päästä Tukholman Skansenin joulumarkkinoille. Olen nähnyt kuvia, joissa punaposkiset myyjät hempeilevät suloisessa, hämyisessä joulutunnelmassa. Viime viikonloppuna kävin Skansenissa. Vaikka ruoho vihersi ja vettä satoi, tunnelmaa löytyi.

Miten nämä markkinat olivat niin erinomaiset muihin verrattuina? Analysoin. Toiminta oli ammattimaisesti toteutettua. Hyvin kuuluvista kovaäänisistä kaikui reipas Petteri Punakuono, myyjät olivat oikeasti yhtä hienosti pukeutuneita kuin kuvissa. Vaatteet olivat hohtavan valkoiset ja puhtaat sekä hyvin silitetyt. Iloinen hej ja suora katse asiakkaaseen ja hymy vielä kaupan päälle. Tässä maailman ensimmäisessä ulkoilmamuseossa on tietenkin myös vanhoja rakennuksia, joihin pääsi tutustumaan. Niihinkin oli loihdittu joulutunnelma, samoin kuin puukirkkoon, jossa loistivat aidot kynttilät. Ja musikantit soittelivat perinnemusiikkia takkatulen loisteessa. Oj että ja kun palasin markkina-alueelle vieraat olivat riehaantuneet tanssimaan kuusen ympärillä. Hejsan ja hopparallaa.

Jotkut sanovat, että ei tunnu joululta. Ei se tunnelma ehkä helposti tulekaan, jos pidättelee eikä anna sen tulla. Miksi sitten tunnelmaan oli helppo päästä vanhassa hirsipirtissä kynttilänvalossa tonttujuttuja kuunnellen? Miksi meidän käsityksemme oikeasta joulutunnelmasta on peräisin vuosikymmenten tai jopa vuosisatojen takaa? Onneksi meillä on omat markkinat ja luostarinmäki ja Turun linnassakin pääsee hiippailemaan ilta-aikaankin vaikka tonttukierroksella. Kyllä se joulutunnelma sieltä irtoaa. Meikäläinen olisi voinut käpertyä sinne Skansenissa sijaitsevan hirsipirtin uunin pankolle koko jouluksi ja unohtaa kaikki siivoukset ja muut valmistelut. No, ainahan voi käyttää mielikuvaharjoittelua ja siirtyä ajatuksen siivin jouluiseen paikkaan. Mielikuvat peliin niitähän urheilijat ja näyttelijätkin käyttävät. Tunnelmallista joulun aikaa kaikille!