1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pudasjärvi

Pudasjärvi myi kyläkoulun alle neljällä eurolla

Pudasjärven kaupunki on myynyt syksyllä lakkautetut viisi kyläkoulua ja Rytingin terveystalon. Hetekylän, Puhoksen ja Poijulan koulut kaupunki möi yrittäjille torstaina allekirjoitetuilla sopimuksilla. Muun muassa Puhoksen koululla yritystoimintaa ryhtyy harjoittamaan Suomen hautaustarvikkeiden Tukkukauppa.

Pudasjärvi
Harmoni vahtii vanhaa koululuokkaa Pudasjärven Jongun kylässä.
Ensio Karjalainen / Yle

Pudasjärven kaupunki teki Paukkerinharjun koulupiirissä asuville kyläläisille tarjouksen, josta kyläläiset eivät voineet kieltäytyä: koulukiinteistö kiekkokaukaloineen ja pallokenttineen kolmella eurolla seitsemälläkymmenellä sentillä. Kaupunki ravisti harteiltaan noin kahdenkymmenen tuhannen euron vuosittaiset kiinteistökustannukset, joiden kanssa painii nyt Jongun alueen kyläyhdistyksen väki.

- No ei haluttu luopua, kun tässä on niin paljon tehty. Tuokin kenttä on tuohon laitettu. Siinä kyläläiset ovat tehneet niin paljon talkootyötä, että haluttiin pitää se kyläläisten käsissä tämä koulu - jos pysytään pitämään, kertoo Jongun kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Ensio Jussila.

- Tietenkin kaiken kaikkiaan oli hyvä asia, että kaikille näille kiinteistöille löytyi ostaja. Kaikilla näillä on yrittäjätaustaa. Toivomme, että nämä kaupat tuovat elinvoimaa meidän kylille, Pudasjärven kaupunginjohtaja Kaarina Daavittila maalailee.

Vielä vajaa vuosi sitten pudasjärveläiset osoittivat äänekkäästi mieltään koulujen lakkauttamisia vastaan. Kaupunki perusteli lakkautuksia polvillaan olevalla taloudellaan ja säästöillä, joita kertyisi lakkautuksilla reilut puoli miljoonaa euroa vuositasolla.

- Oppilaat ja heidän vanhempansa ovat erinomaisen hyvin sopeutuneet tähän tilanteeseen. Ja oppilaat ovat varmaan tyytyväisiä, kun ovat saaneet paljon uusia kavereita. Näissä asioissa se ryhmä, joka ei tahdo toipua koskaan, on kyläläiset, sanoo Daavittila.

- Tämä on pakon sanelemaa. Mikäpä siinä, kun nämä kylät ovat autioituneita. Eipä siinä ole paljon valinnan varoja. Keskustaan kootaan kaikki, pitkienkin matkojen takaa, Ensio Jussila harmittelee.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi