1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kylä ilman naisia opetti antamaan kiitosta naisille

YLE TV1:ssä syksyllä nähty Kylä ilman naisia -ohjelma nostatti Räyringin kylän naisten arvostusta miesten silmissä. Viikon ilman naisia viettäneet miehet oppivat kotitöiden ohella antamaan kiitosta naisille.

Juha ja Tuija Saari vierailivat joulukuussa Aamu-tv:n haastattelussa. Kuva: YLE

Kylä ilman naisia vei suomalaiset televisionkatselijat Keski-Pohjanmaalle Räyringin kylään. Ohjelmassa kylän naiset lähtivät viikoksi kylpylään ja jättivät miehet oman onnensa nojaan. Televisiokamerat seurasivat, kuinka miehet selvisivät kodin töistä.

Tosi-tv-sarjan viimeinen jakso nähtiin torstaina. Yksi sarjan pariskunnista, Tuija ja Juha Saari, vieraili Aamu-tv:ssä perjantaina.

Tuija Saaren mukaan kylä lähti ihan alusta pitäen innolla mukaan sarjan tekemiseen. Juha Saaren mukaan sarja osaltaan vastasi ja osaltaan ei vastannut todellisuutta, sillä mukaan mahtui tietysti vain pieni osa arjesta. Tv-kameroihin tottui nopeasti.

- Aluksi keskustelu ei käynyt luontevasti, mikä sarjassakin näkyi, mutta loppuviikosta ei enää huomannut kameroita. Sitten meni jo rutiinilla, Juha Saari sanoi.

"Kotitöitä ei voi laskea mittatikulla"

Kotityöt aiheuttivat joillekin kylän miehille harmaita hiuksia, sillä työt olivat kuuluneet perheen naiselle. Juha Saaren mukaan maaseudulla on pakko olla perinteisemmät työnjaot, mutta kummankin pitää pystyä tekemään toisen työt.

- Miesten pitää pystyä tekemään myös ns. naistentyöt ja toisinpäin, kun voi tulla esimerkiksi sairastumisia. Tuija on tehnyt melkein aina kolmivuorotyötä, joten olen joutunut tekemään kaikkia töitä, vaikken kaikista niistä tykkääkään. Väistelen mieluummin astianpesukonetta, koska se on epäkäytännöllinen. Samaa kippoa pitää huljutella edestakaisin.

Tuija Saari ei pidä töiden jaottelusta naisten ja miesten töihin.

- En tykkää etuliitteestä "naisten" ja "miesten" hommat. Minusta ei ole kuin kolme naisten hommaa: synnyttäminen, imettäminen ja raskaus, ne voi vain nainen tehdä. En näe syytä, miksen voisi tehdä samoja asioita kuin Juha. Toisaalta pelkään katolle menemistä ja fysiikka ei riitä kaikkiin töihin.

Juha Saaren mukaan kotitöistä pitää sopia yhdessä.

- Jjos ruvetaan mittatikulla laskemaan, kenen vuoro on tiskata, niin se on tuhoontuomittu ajatus. Herkkää korvaa pitää olla, sillä yhteisiä töitä ne ovat.

"Kiitos on sitä, että haukku puuttuu"

Monet sarjan pariskunnista olivat ohjelman aikana ensi kertaa viikon verran erossa toisistaan. Ikävä iski.

- Viikon aikana kaipasi toista. Me emme edes soittaneet toisillemme. Oltiin viikko täysin irti. Ohjelmasta välittyi, että ihmiset tykkäävät toisistansa. Ikävä oli kova, Juha Saari sanoi.

Saaren mukaan Keski-Pohjanmaalla tunteita ilmastaan harvoin ääneen. Ohjelma opettikin kylän miehille antamaan arvostusta naisille.

- Kyllä varmasti naisen arvostus nousi niissä perheissä, joissa on perinteisempi työnjako. En tiedä toisaalta, onko arvostamattomuutta ollut ennenkään, mutta ehkä sitä ei ole sanottu julki sillä tavalla. Keski-Pohjanmaalla ilmaistaan harvoin itseään myönteisesti. Kiitos on sitä, että haukku puuttuu. Suomalainen kulttuuri on sellainen, että on vähän vaikea sanoa, mitä toisesta ajattelee - ainakin myönteisessä mielessä, Juha Saari sanoi.