1. yle.fi
  2. Uutiset

Historioitsijat on väärinymmärretty ammattiryhmä

Akateemisten historiateosten kirjoittajat törmäävät väärinymmärryksiin työtään kohtaan. Historiateosten tilaajat eivät aina tiedä, että työ vie vuosikausia ja siihen tarvitaan tutkimuksellista otetta. Historiantutkimukset sotketaan myös helposti kepeisiin historiikkeihin.

Kotimaan uutiset
Tutkija Alina Kuusisto selaa Haukivuoreen liittyviä valokuvia.
Yle / Janne Ahjopalo

Joensuulaisessa Historietti Oy:ssä on tehty vino pino historiateoksia esimerkiksi sodista, paikkakunnista, yrityksistä ja suvuista. Historioitsijaa jurppii akateemisten historiateosten ainainen sotkeminen populaareihin historiikkeihin.

Tutkija Jukka Partanen.
Yle / Janne Ahjopalo

- Historiikki on kepeä ja epätieteellinen. Siitä puuttuvat lähdeviitteet ja niin poispäin. Me ammattilaiset ehdottomasti käytämme nimenä historiaa, historiantutkimusta tai historiateosta. Ei historiikkia, napauttaa tutkija Jukka Partanen.

- Historiikkia käytetään tosi paljon arkikielessä. Monesti joudun korjaamaan, lisää tutkija Alina Kuusisto.

Moni kaduntallaaja luulee, että historiateoksen voi raapaista kokoon kuukaudessa, parissa. Tämäkin saa tutkijan verenpaineen kohoamaan.

Historiikkia käytetään tosi paljon arkikielessä.

Alina Kuusisto

- Kyllä se valitettavasti näin on. Joillakin ei ole käsitystä, että tämä on suuritöistä. Varsinkin jonkin kuntahistorian tekeminen on useampien vuosien projekti, sanoo tutkija Jukka Partanen.

Kuntauudistus työllistää historioitsijat?

Hallituksen ajama kuntauudistus saattaa olla historiateosten kannalta hyvä juttu. Paikkakuntaidentiteetti halutaan kansien väliin kuntahistorioiksi.

- On nähtävissä, että niitä olisi tarve tehdä lisää. Tosin kuntarahojen puute on selvästi näkyvissä, että rahaa ei tahdo kuitenkaan löytyä, valittelee Jukka Partanen.

Parhaillaan on tekeillä Mikkeliin liitetyn Haukivuoren kunnan historia. Historiateoksilla on tavallisen ihmisen näkökulmasta hieman kuivakka ja puiseva maine. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus.

- Sota myy aina ja kiinnostaa ihmisiä. Mutta toki semmoisille organisaatiohistorioille jää vähemmän lukijoita, myöntää tutkija Jukka Partanen Historietti Oy:stä.

Lue seuraavaksi