Neulansilmästä tasa-arvon juhlaraha

Minna Canth ja tasa-arvo  –juhlarahan suunnittelukilpailun on voittanut ansioitunut kuvanveistäjä Reijo Paavilainen ehdotuksellaan Neulansilmä. Valtiovarainministeriön tilaamaan avoimeen suunnittelukilpailuun saapui 16 ehdotusta hopeisesta juhlarahasta.

kulttuuri
Minna Canth ja tasa-arvo -juhlarahakilpailun voittanut Reijo Paavilaisen Neulansilmä-teos.
Rahapaja

Kilpailun voittaneen Reijo Paavilaisen mielestä on hienoa, että juhlarahan aiheeksi on pitkästä aikaa saatu nainen. Paavilainen halusin tuoda teoksessaan esille Minna Canthin ansiot sekä kirjallisuuden että tasa-arvon saralla.

Tunnuspuolella esitetty toinen puoli naisen kasvoista ja sen yli kulkeva käsialakirjoitus kuvaavat Canthin esiintuomia naiskohtaloita ja hänen runsasta näytelmäkirjallisuuttaan. Arvopuolelle Paavilainen kuvasin neula, jonka naissymbolimerkin muotoisesta silmästä kulkee Minna Canthin kritisoivien tekstien ns. punainen lanka, joka muodostaa tasa-arvokuvion.

Kilpailun toinen sija meni niin ikään Reijo Paavilaisen ehdotukselle Sanat nuo varjojen valot. Kolmas palkinto myönnettiin kuvanveistäjä Pertti Mäkiselle Taistellen tasa-arvoa -suunnitelmastaan.

Lisäksi myönnettiin tunnustuspalkinnot kuvanveistäjä Pekka Rytköselle ja Pertti Mäkiselle.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Karhumäki