1. yle.fi
  2. Uutiset

Näin saat jääkaappisi kiiltämään

Etelä-Pohjanmaan Marttojen erikoisneuvoja Eija Tuukkanen kävi Kokkolassa kertomassa, kuinka jääkaappi saadaan helpoimmin edustuskuntoon. Hyvin huollettu ruokavarasto säästää myös energiaa.

jääkaapit
Erikoisneuvoja Eija Tuukkanen Etelä-Pohjanmaan Martoista esittelee, miltä näyttää siisti jääkaappi.YLE / Petra Haavisto

Helpoimmalla pääset, kun silmäilet jääkaapin perusilmettä viikoittain. Esimerkiksi läikkyneet maitotilkat kannattaa pyyhkäistä tuoreeltaan pois. Jääkaapista on hyvä poistaa säännöllisin välein häiritsevät tahrat ja vanhentuneet elintarvikkeet. Perusteellisempi putsaus on hyvä tehdä kuukauden välein.

Jääkaapin optimilämpötila on viidestä kahdeksaan astetta (+5 - +8). Lämmön jakautumiseen kannattaa kiinnittää huomiota, eli sijoita ylähyllyille elintarvikkeet, jotka säilyvät lämpimämmässä ja pitempään. Uusimmissa jääkaapeissa kylmin osa on kaapin alaosassa.

Jääkaapin energiasyöppöjä ovat useat samat tuotteet, kuten esimerkiksi useat identtiset, puoliksi syödyt sinappituubit. Viilennystä eivät kaipaa myöskään jo tyhjenneet purkit ja purnukat.

Näin sen teet

1) Katkaise kaapista virta. Riittää, kun käännät virtakytkimen nollille, sulaketta ei tarvitse irrottaa.

2) Ota kaikki elintarvikkeet pois kaapista. Laita vanhentuneet ruoat, tölkit ja tyhjät tuubit roskikseen.

3) Jääkaapin puhdistamiseen riittää yleensä puhdas vesi ja mikrokuituliina. Vain oikein pinttynyt lika kaipaa tehokkaampia puhdistusaineita, astianpesuainetta tai kylpyhuoneen siivoamiseen tarkoitettuja tuotteita.

4) Jos kaapissa on toistuvasti hometta, joudut käyttämään desinfioivia tai klooripitoisia pesuaineita. Kotijääkaappi kaipaa kuitenkin harvoin näin voimakkaita aineita.

5) Imuroi ruuantähteet pois tiivisteistä. Jos toimenpide ei tehoa, niin liotus ja hammasharja tai pieni pulloharja tehoavat kyllä.

6) Pyyhi hyllyt, älä kiirehdi. Rauhallisella pyyhkimisellä selviät hommasta aivan yhtä nopeasti kuin hosuen. Pinttynyt lika lähtee, kun antaa sen liota hetken vesilätäkössä. Epämiellyttävät hajut lähtevät, kun ripottelet kosteaan tahraan esimerkiksi ruokasoodaa tai etikkaa. Myös halkaistu, raaka peruna imee itseensä hajuja, älä kuitenkaan jätä perunaa kaappiin yli vuorokaudeksi.

7) Toimenpide kestää noin 15 - 20 minuuttia. Kun jääkaappi kiiltää, laita virrat takaisin päälle ja nauti tuotesijoittelusta.

Laita aarteistosi takaisin kaappiin

Avatut purkit, kuten esimerkiksi maidot, rasvat ja juustot, voi sijoittaa jääkaapin oveen. Kananmunien oikeasta paikasta käydään myös Marttojen sisällä keskustelua, mutta perusperiaate on, että kaupassa huoneenlämmöstä kotiin tuodut tuotteet säilyvät huoneenlämmössä myös kotona.

Tyhjiä purkkeja ei säilytetä jääkaapissa, myös säilykepurkit ruostuvat turhaan kylmässä ja kosteassa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi