Jazzfestivaalit ovat yhä ammattimaisempia

Pohjois-Pohjanmaalla järjestettävät jazzfestivaalit Raahen Rantajatsit ja Oulun Elojazz luottavat uuden mantereen jazziin. Rantajatseilla esiintyy World Saxophone Quartet. Elojazzia tähdittää yhdysvaltalainen Dee Dee Bridgewater.

Kuva: Five Corners Quintet

Sekä Raahen Rantajatsit että Oulun Elojazz järjestetään jo 24. kerran.  Raahen Ulkofantin saaressa järjestettävä Rantajatsit-festivaali tuo rapakon takaa saksofonisti David Murrayn, jonka World Saxophone Quartetissa esiintyvät myös  Oliver Lake, Hamiet Bluiett ja Tony Kofi saksofoneissa sekä Jamaaladeen Tacuma bassossa ja Ranzell Merritt rummuissa. World Saxophone Quartetin konsertti kuullaan Fantissa lauantaina 28.heinäkuuta.  Yhtye tekee konsertissaan kunniaa kitaristilegenda Jimi Hendrixille.

Pohjoisessa David Murray on esiintynyt viimeksi vuonna 1983, jolloin hän pistäytyi oktetteineen ennen Tampere Jazz Happeningia Oulussa ja Madetojan salilla. Tampereella Murray on esiintynyt useamman kerran.

Oulun Elojazzien tähtivieras on kolminkertainen Grammy-palkittu laulajatar Dee Dee Bridgewater. Bridgewater on yksi tunnustetuimmista artisteista Elojazzin historiassa. Hän on tehnyt uraa myös musikaaleissa ja Tony-palkittu Broadway-teoksesta The Wiz. Bridgewater esiintyy ruotsalaisen Norrbotten Big Bandin solistina perjantaina 3. elokuuta Aittatorilla.

Taustalla osaavat taiteelliset johtajat

Elojazzin taiteellisena johtajana aloittaa trumpetisti Jukka Eskola. Taustaa jazz-tapahtuman taiteellisesta johtajuudesta hänelle on karttunut kuopiolaiselta Lumo Jazz –festivaalilta.  Eskola on soittanut lukuisten kotimaisten ja ulkomaisten artistien kanssa sekä useissa eri kokoonpanoissa, joista tunnetuin The Five Corners Quintet.

Rantajatsien taustalta löytyy myös ammatillista osaamista.  Aikaisemmin muun muassa Tampere Jazz Happeningin toiminnanjohtajana toiminut Annamaija Saarela on työskennellyt Rantajatsien festivaalijohtajana vuodesta 2009 lähtien.