Kuuluisa kyltti varastettiin Auschwitzista

Puolan kuuluisin kyltti on varastettu Auschwitzin keskitysleirin portin yläpuolelta. Työn vapauttavaa luonnetta julistavan Arbeit Macht Frei –kirjoituksen huomattiin puuttuvan perjantaiaamuna.

Ulkomaat
Auschwitzin keskitysleirin portti
AP Graphics Bank

Museon vartija huomasi kyltin kadonneen aamuviideltä. Vielä ei ole tietoa, kuka on varastanut suurikokoisen tekstin, ja miksi. Poliisin mukaan tekijöitä on ollut kaksi tai kolme ja he ovat olleet hyvin valmistautuneita kyltin varastamiseen. Kyltin jäljille johtavasta vihjeestä on tarjottu 5 000 zlotyn eli noin 1 200 euron palkkio.

Metallista taotun tekstin valmistivat kesällä 1940 keskitysleirin puolalaisvangit.

Keskitysleirien sisäänkäynneiltä tunnettu lause Arbeit macht frei (”Työ vapauttaa”) tunnettiin ennen toista maailmansotaa saksalaisten talonpoikien sanontana ja sen nähtiin tuolloin kuvaavan protestanttista työetiikkaa.

Röyhkeä varkaus on närkästyttänyt puolalaispoliitikkoja. Senaatin puhemies Bogdan Borusewicz luonnehtii tekoa valitettavaksi ja noloksi. Hän toivoi Puolan radion haastattelussa, ettei historiallinen laatta ole tuhoutunut.

Israelilaisen holokaustimuseon Yad Vashemin johtaja on tuominnut teon sodanjulistuksena.

- Emme tiedä rikoksen tekijää, mutta oletamme heidän olevan uusnatseja. Olen varma, että Puola tekee kaikkensa löytääkseen nuo rikolliset ja asettaakseen heidät oikeuden eteen, sanoo Avner Shalev.

Keskitysleiri kaipaa kunnostusta

Etelä-Puolassa sijaitseva Auschwitz houkuttaa vuosittain miljoona kävijää. Kävijöiden tuomat rahat eivät kuitenkaan riitä museokohteen ylläpitoon, ja monet keskitysleirin 155 rakennuksesta ovat kunnostuksen tarpeessa.

Puola on aikaisemmin tänä vuonna vedonnut lahjoittajiin Auschwitzin säilyttämiseksi. Saksa ilmoitti tällä viikolla lahjoittavansa 60 miljoonaa euroa kunnostustöihin.

Tammikuussa tulee kuluneeksi 65 vuotta siitä kun Puna-armeijan joukot marssivat Auschwitziin ja vapauttivat sen vajaat 8 000 vankia.

Lähteet: DPA, AFP, AP