Raappahousut - unohdettu lämmittäjä

Raappahousuista monet vielä puhuvat, mutta harvat tietävät, mistä puhuvat. Raappahousut ovat paksusta puuvillakankaasta valmistetut pitkät alushousut. Legendaariset raappahousut ovat katoava kansanperinne, eikä niitä enää edes tehdä Suomessa.

Kotimaa
Raappahousut- ja paita pitävät lämpimänä kovilla pakkasilla.YLE / Lahti

Nyt kun pakkanen paukkuu, on oikeanlainen pukeutuminen erityisen tärkeää. Vanhempi väki ne muistaa. Joillakin ne ovat edelleen käytössä. Raappahousuja käytetään kovilla pakkasilla varsinaisten alushousujen ja päällyshousujen välissä, jolloin niitä voidaan sanoa myös välihousuiksi.

- Raappahousut on mielestäni esimerkiksi hitsauksessa turvallisemmat kuin villahousut, kertoo torikauppias Ola Salonen Lahdesta.

Raappahousut kestävät Salosen mukaan pesua paremmin kuin villahousut. Salosen myymät raappahousut ovat täyttä puuvillaa ja raappapaidat sekoitteisia, jossa on viskoosia, polyamidia ja jonkin verran puuvilla.

- Housuja menee enemmän kuin paitoja. Raappahousut ovat mielestäni lämpimämmät kuin villahousut.

Nuorille raappahousut ovat Salosen mukaan hieman tuntemattomia eivätkä he housuja osta.

- Nuoret eivät raappahousuja pidä, että kyllä se on vanhempi porukka. Hitsarit ja sellaiset ostaa näitä välihousuiksi ennemmin kuin villahousut.

Raappahousut olivat ennen suomalainen ylpeydenaihe, mutta Salosen mukaan kotimaisia raappahousuja ei nykyään löydy. Salosen housut valmistetaan pääosin Lähi-idässä.

- Minulle ei ole moneen vuoteen enää kotimaisia raappahousuja tarjottu. Varmasti kotimaiset housut olisivat myös huomattavasti kalliimpia ulkomaisiin verrattuna.

Lähteet: YLE Lahti