1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Biosensorit hälyttävät tulevaisuudessa syövästä

Biolääketieteen tekniikka etenee suurin harppauksin. Tampereen teknillisen yliopiston ja Åbo Akademin yhteistyönä on käynnistymässä tutkimus, jonka tavoitteena on kehittää mm. elimistön lääkeannostelija, joka saattaa saada sähköä vaikkapa iholle maalattavasta polttokennosta.

tiede
Kuvamanipulaatio: lääketieedettä symboloiva ristin, käärmeen ja pikarin symboli tatuoituna käsivarteen.
YLE Uutiset Grafiikka

Tampereen teknillisen yliopiston biolääketieteen tekniikan laitoksella tutkitaan mm. ihmisen sisäistä sähköistä toimintaa. Nykylaitteilla pystytään jo mittaamaan jopa solujen välistä sähköistä liikennettä.

Tämän tiedon pohjalta voidaan kehittää erilaisia sensoreita, jotka välittävät tietoa ympäristöstään elimistössä. Sensorit voivat olla iholla tai kehon sisällä, missä ne mittaavat tietoja esimerkiksi verestä, ja näin ne voisivat ennakoida jopa syövän leviämistä. Tulevaisuudessa siten kehossa olevilla antureilla voitaisiin jo ajoissa saada hälyytys, että jotain on tapahtumassa.

Taudit varoittavat

-Taudit lähettävät usein alkuvaiheessa elimistöön eräänlaisia esitiedustelijoita, jotka selvittävät missä olisi otollinen paikka vaikkapa juuri syövän kiinnittyä. Jos tästä saataisiin ajoissa tietoa, niin riskiryhmäpotilaita voitaisiin hoitaa jo ennakolta, perustelee professori Heimo Ylänen TTY:n biolääketieteen tekniikan laitokselta.

Hän muistuttaa, että sairauksien hoidon lisäksi kehitystyötä täytyy tehdä myös ennaltaehkäisevässä terveydenhoidossa.Terveydenhuollon kuluista vain 10 prosenttia käytetään ennaltaehkäisyyn ja 90 prosenttia jo sairastuneiden hoitoon.

Polttokennotatuointi

Biomateriaalien ja telelääketieteen yhteistyön tuloksena voisi yksinkertaisimillaan syntyä vaikkapa laastaria muistuttava lääkeannostelija.Siinä laastarityynyn kohdalla olisi esimerkiksi geelimäinen lääke, jota annosteltaisiin johtamalla siihen sähkövirtaa. Sensorit elimistössä ja lääkeannostelijat eivät kuitenkaan toimi ilman käyttövoimaa.Tähän haetaan ratkaisua polttokennoista.

Suomessa ja mm. Åbo Akademissa polttokennotutkimus on maailman kärkeä. Professori Ylänen näkee, että esimerkiksi printtitekniikalla voitaisin maalata iholle toimiva virtalähde. Tulevaisuudessa siis vaikkapa tatuoinnilta näyttävä koriste iholla voikin olla tärkeä lääkeannostelijan virtalähde, joka voidaan häivyttää kokonaan pois kun lääkitys on päättynyt.

Ja vielä edistyneempi telelääketiede astuu kuvaan mukaan, kun sensorijärjestelmä pystyy anylysoimaan esimerkiksi veren lääkeainepitoisuuksia ja raportoimaan niistä lääkettä annostelevalle laitteelle, tai lähettää ne jopa hoitavalle lääkärille, joka puolestaan lähettää uudet annosteluohjeet annostelijaan.

Kansainvälistä yhteistyötä

TTY:n apuna erilaisten biomateriaalien tutkimustyössä on myös yhteistyöhanke suuren kiinalaisen sairaalan kanssa. Aasian suurimmassa sairaalassa on biomateriaalien käytöstä kokemusta, jota saadaan hankkeen myötä suomalaistenkin käyttöön.

- Parhaillaan selvittelemme mahdollisuuksia aloittaa samanlainen yhteistyö Intian ja Indonesian suuntaan, Ylänen kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset/Arto Nurmi

Lue seuraavaksi