KHO kumosi Digita-päätöksen - tv-lähetykset liian kalliita

Korkein hallinto-oikeus on kumonnut Viestintäviraston päätöksen televisiolähetyspalveluiden hinnoittelusta. Suomalaiset televisiokanavat valittivat KHO:hon jakeluyhtiö Digitan hinnoista, joita kanavat pitävät liian suurina.

Kotimaa
Linkkintornin takana on tummia pilviä.
YLE

Digitalla on monopoliasema Suomen valtakunnallisessa lähetysverkossa.

Aiemmin Yleisradio, MTV, Subtv, Nelonen ja Urheilukanava pyysivät Viestintävirastolta toimenpideratkaisua hinnoittelusta. Viestintävirasto tuli viime vuonna päätökseen, että hinnat ovat lailliset.

Tänään julkistamallaan ja pitkään odotetulla päätöksellä Korkein hallinto-oikeus palauttaa asian Viestintävirastoon uudelleen ratkaistavaksi. KHO:n mukaan Viestintävirastolla ei ollut perusteluja viimevuotiselle ratkaisulle, jota KHO arvostelee voimakkaasti. Se pitää viimevuotista käsittelyä lainvastaisena, salailevana ja monin paikoin virheellisenä.

Yleisradio yksin maksaa lähetyksistä liki 40 miljoonaa euroa vuodessa. Tv-yhtiöt elättelevät toivetta siitä, että saisivat maksuistaan jopa osan takaisin, jos viranomaiset katsovat Digitan hinnoitelleen palvelujaan monopoliasemassa väärin.

YLEn Jungner: Tervetullut päätös

YLEn toimitusjohtaja Mikael Jungner osasi odottaa, että vanha päätös kumotaan.

- Se kuulostaa tervetulleelta ja kuitenkin samalla odotetulta. Asian käsittely ei viestintävirastossa ehkä kuitenkaan mennyt kuin olisi pitänyt.

Digita suhtautuu itsekin myönteisesti uuteen käsittelyyn Viestintävirastossa. Se uskoo, että virasto katsoo jälleen kerran hinnoittelun lailliseksi.

- On hyvä, että Viestintävirasto perustelee päätöksen uudelleen niin, että myös tv-yhtiöt vakuuttuvat tästä, sanoo Digitan varatoimitusjohtaja Ilkka Kivisaari.

Ensi vuonna alkavat neuvottelut siitä, mitä lähetyksistä maksetaan seuraavalla viisivuotiskaudella.

- Totta kai noissa neuvotteluissa pyritään hintatasoa kohtuullistamaan, Jungner sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset