1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luumu

Tohmajärveläinen luumumousse on joulun paras ruoka

Tohmajärveläisen Maire Tuunasen kehittämä luumumousse on voittanut valtakunnallisen joulureseptikilpailun. Kilpailun järjesti Suomalaisen Työn Liitto osana Suomalainen joulu -kampanjaansa.

luumu
Luumumoussea lasimaljassa.
Suomalaisen Työn Liitto

Reseptikilpailun tuomariston jäsen, MTK:n ruokakulttuuriasiamies Jaakko Nuutila kiitti Tuunasen moussen rakennetta todella onnistuneeksi, loistavan kuohkeaksi ja kevyeksi sekä makua raikkaaksi.

Tuunasen mukaan luumumousse on kuulunut perheen joulupöytään niin pitkään, että aikuisilla lapsilla ei ole muistoja muista joulujälkiruoista.

- Joskus olen kokeillut vaahtoutuvaa valmista vaniljavaahtoa, mutta kyllä kermavaahto on paras. Koristelussa käytän luumuja ja hedelmiä, Tuunanen sanoo tiedotteessa.

Luumumoussen ohjeen Tuunanen on vienyt myös työpaikalleen vanhainkotiin ja antanut tyttärilleen.

Luumumoussen lisäksi Tuunasen perheen joulupöytään kuuluu karjalanpiirakoita, karjalanpaistia, kinkkua sekä lanttu- ja porkkanalaatikoita. Sairaanhoitajana työskentelevä Maire Turunen valmistaa kaiken itse: laatikot ovat jo pakastimessa vain paistamista odottamassa.

Kilpailussa toiseksi tuli riihimäkeläinen omena-punajuurivuoka, kolmanneksi kajaanilaiset anjovissilakat ja neljänneksi suolainen savuporojouluhalko Nastolasta.

Helppo ja herkullinen jouluresepti -kilpailun tarkoituksena oli etsiä suomalaisia jouluruokaohjeita. Kilpailuun lähetettiin 146 reseptiä, joista raadin arvioitavaksi valittiin neljä. Raatiin kuuluivat puheenjohtaja Jaakko Nuutilan lisäksi Ruokatieto ry:n kehittämispäällikkö Mirja Hellstedt, Myllyn Parhaan viestintäpäällikkö Arja Savela, Iltasanomien ruokatoimittaja Sanna Miettunen ja Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Lars Collin.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala

Lue seuraavaksi