Kapinalliset sanovat iskeneensä Nigeriassa öljyputkeen

Nigerian kapinalliset kertovat hyökänneensä lauantaiaamuna Shellin ja Chevronin öljyputkea vastaan. Sissiryhmien kattojärjestö MEND perustelee iskua kapinallisten ja hallituksen välisten rauhanneuvottelujen hidastumisella. Shellin tiedottaja ilmoitti iltapäivällä, ettei öljy-yhtiö ole saanut mitään raporttia mahdollisesta hyökkäyksestä.

Ulkomaat

Konetuliasein ja raketinheittimin aseistautuneet kapinalliset kertovat tehneensä varoitusiskun kohteenaan raakaöljyputki, joka sijaitsee Nigerjoen suistoalueella. Kapinalliset rikkoivat näin hallituksen kanssa solmimansa tulitauon. Hyökkäystä ei ole vahvistettu riippumattomasta lähteestä.

MEND-järjestön tiedottaja Jomo Gbomo sanoi, että hyökkäys johtuu osin siitä, että hallituksen virkamiehet ovat hidastaneet rauhanneuvotteluja järjestön kanssa Nigerian presidentin Umaru Yar'Aduan viikkoja kestäneen sairasloman vuoksi. Presidentti on ollut yli kolme viikkoa Saudi-Arabiassa saamassa hoitoa sydänvaivoihin.

- Emme voi hyväksyä sitä, että Niger-joen suiston tulevaisuus on sidottu yhden miehen terveyteen ja hyvinvointiin, Gbomo korosti.

Hyökkäys on takaisku rauhanhieronnalle, jonka aikana monet nigerialaiset sissiryhmät ovat luovuttaneet aseitaan hallituksen tarjoamaa armahdusta vastaan. Hallitus on luvannut armahduksia lopettaakseen vuosia jatkuneet hyökkäykset öljyteollisuutta vastaan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters