Kirkosta eronneiden määrä kääntyi laskuun Helsingissä

Kirkosta eroavien määrä on jäämässä tänä vuonna Helsingissä ensimmäistä kertaa moneen vuoteen edellisvuotta pienemmäksi. Tänä vuonna kirkosta on eronnut koko maassa 37 000 ihmistä, mikä on 15 000 vähemmän kuin viime vuonna, jolloin eronneita oli ennätysmäärä.

Kotimaa
Seurakuntalaisia ehtoollisella kirkon alttarilla.
YLE

Kirkosta eronneiden määrä on kasvanut pääkaupunkiseudulla joka vuosi koko 2000-luvun ajan. Tänä vuonna näyttää kuitenkin siltä, että kirkosta eroavien määrä on ensimmäistä kertaa moneen vuoteen edellisvuotta pienempi. Helsingissä kirkosta erosi marraskuussa yli tuhat ihmistä vähemmän kuin samaan aikaan vuosi sitten.

Tampereen Vapaa-ajattelijoiden ylläpitämä Eroa kirkosta -verkkopalvelu mainostaa, että vielä ehtii erota tänä vuonna välttääkseen kirkollisveron ensi vuonna. Palvelun tiedottaja Heikki Orsila ei silti myönnä heidän kampanjansa epäonnistuneen.

- Syitä käänteeseen on varmaan useita ja niitä on vaikea arvuutella. Yksi selitys on varmaan se, että kirkko on ollut erittäin paljon esillä mediassa ja toisaalta taustalla saattaa myöskin olla taloustaantuma.

Vaikka kirkosta on erottu tänä vuonna edellisvuosia maltillisempaan tahtiin, ajoittuu erohuippu tyypillisesti loppuvuoteen.

- Tyypillisesti joulukuussa erotaan eniten. Vuoden viimeisenä päivänä erosi viime vuonna yli 1 000 henkilöä, Orsila sanoo.

Sama tiedostetaan kirkon puolella.

- Vuoden lopussa määrä nousee, kun ihmiset huomaavat, että jos haluaa erota, eikä maksaa veroa seuraavana vuonna, on toimittava heti, toteaa kirkkoherra Hannu Vapaavuori Helsingin Huopalahden seurakunnasta.

Vapaavuori ei kuitenkaan usko, että eroamishuipun ajoittuminen loppuvuoteen olisi protesti joulun sanomaa vastaan.

- Taloudellinen syy selittää sitä niin vahvasti, että en jaksa uskoa joulun vastustamista syyksi.

Kirkko tyytyväinen käänteeseen

Vapaavuori iloitsee tilastoista, jotka näyttävät selvästi, että tästä vuodesta ei tule Helsingin seurakunnalle erojen suhteen läheskään yhtä synkkä kuin edellisistä.

- Mutta tietysti tunnemme surua eronneista ja jokainen eronnut on kirkolle tappio - vaikka heitä olisikin tänä vuonna vähemmän.

Orsilan mukaan Eroa kirkosta -sivusto patistelee eroamiseen periaatteellisista syistä.

- Meille ei ole tärkeää, että mahdollisimman moni eroaa kirkosta juuri jouluna. Tavoitteemme on erottaa kirkko ja valtio toisistaan ja se että me kehotamme ihmisiä eroamaan nyt, on vain väline tähän päämäärään, ei itseisarvo. Vietänhän minä itsekin joulua, Orsila sanoo.

Entä mikä on kirkon viesti niille, jotka harkitsevat eroamista säästösyistä, kirkollisveron välttämiseksi?

- Kirkolla on vähän semmoinen piirre, että ei tunnu sopivalta kehuskella kauheasti sillä, mitä saadaan aikaan. Olisi ehkä syytä kertoa enemmän ja paremmin, mihin rahat käytetään eli mitä tapahtuu esimerkiksi nuoriso- ja diakoniatyössä, Vapaavuori pohtii.

Lähteet: YLE Uutiset / Maria Heinola