Taitoluistelun ylituomari lumoutuu voimasta ja taiteesta

Taitoluistelun SM-kisojen ylituomari Mika Saarelainen ei kammoksu tuntikausien istuskelua kylmissä jäähalleissa. Laji koukuttaa, sillä "vau-efektejä" syntyy riittävän usein.

taitoluistelu
Mika Saarelainen toimii taitoluistelun SM-kisojen ylituomarina.YLE Keski-Suomi

- Taitoluistelussa kiehtoo yhdistelmä äärimmäistä voimaa ja tarkkuuteen vietyä taitoa. Siinä on sellainen yhdistelmä huippu-urheilua ja taidetta, mikä ei ole kauhean yleistä urheilun maailmassa. Ja sitten nämä meidän huippuluistelijat ovat onnistuneet maailmalla, että he kiinnostavat jo senkin takia, Saarelainen perustelee taitoluistelun suosiota.

Lauantaiaamuna Saarelainen oli Jyväskylän Synergia-areenalla tuomaroimassa jäätanssijoita, ja iltapäivällä olivat vuorossa aikuisten sarjat. Hän on istunut taitoluistelun tuomaristoissa jo yli 25 vuotta.

- Tuomarina pyrin olemaan oikeudenmukainen kaikille luistelijoille. Oli nimi tai maa mikä tahansa. Ylituomari pitää huolen siitä, että kaikilla urheiljoilla on samanarvoinen lähtökohta suoritukseensa. Ylituomari toimii myös tuomariston pomona, mutta ei suinkaan määrää, mitä pisteitä sen pitää antaa.

Koko viikonlopun kestävät SM-kilpailut on tärkeä paikka monelle luistelijalle, sillä kisoista valitaan edustajat tuleviin arvokisoihin.

- Jos nyt puhutaan naisista, niin meillä on mukana kolme tasavahvaa naista, joista vain kahdelle on paikka Vancouverin olympialaisiin. EM-kisat on edessä tammikuussa Tallinnassa ja sieltä kaksi parasta lähtee olympialaisiin ja toivottavasti myös mies.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Mikko Maasola, Emilia Mölsä