Israel myönsi elinvarkaudet eräissä sairaaloissaan

Israel on myöntänyt, että sen sairaaloissa on varastettu ruumiilta elimiä. Kohutiedot koskevat toimintaa1990-luvulla. Elinvarkauksien kohteina on ollut myös palestiinalaisten ruumiita. Tiedot tulivat julki lähes kymmenen vuotta pimennossa olleesta haastattelusta.

Ulkomaat

Uutistoimisto AP:n mukaan Israel on virallisesti myöntänyt, että sen sairaaloissa on viety ruumiilta elimiä omaisia kuulematta. Sairaaloiden patologit ovat varastaneet muun muassa kuolleiden sarveiskalvoja.

Elinvarkaudet ovat tapahtuneet 1990-luvulla. Ryöstöjen kohteina on ollut myös kuolleita palestiinalaisia.

Tiedot tulivat julki vuonna 2000 tehdystä oikeuslääketieteen instituutin johtajan Jehuda Hissin haastattelusta. Haastattelu on amerikkalaisen tiedemiehen tekemä.

Amerikkalaistiedemies sanoo julkistaneensa haastattelun nyt, koska elinvarkauksista nousi viime kesänä kohu ja diplomaattinen selkkaus Israelin ja Ruotsin välille.

Kesällä ruotsalaislehti julkaisi artikkelin, jonka mukaan israelilaissairaaloissa poistetaan palestiinalaisten ruumiilta elimiä kertomatta asiasta omaisille.

Kesällä Israel kiisti artikkelin oikeellisuuden, raivostui siitä ja vaati Ruotsilta virallista, julkista anteeksipyyntöä. Ruotsi ei taipunut diplomaattisen paineen alla, vaan vetosi lehdistön vapauteen.

Oikeuslääketieteellisen instituutin johtaja Jehuda Hiss erotettiin tehtävästään 2004. Israelilaisen televisiokanavan mukaan Israelin terveysministeriö sanoo elinvarkauksien loppuneen vuosikymmen sitten.

Lähteet: AP