1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Vuoden turhakkeita ovat ilotulitteet

Raketit ja muut ilotulitusvälineet on valittu Vuoden 2009 turhakkeeksi. Valinnan suoritti perinteiseen tapaan Suomen luonto -lehden toimitus. Äänestykseen osallistui lähes 2 000 henkilöä ja ehdotuksia tuli yhteensä 645.

luonto

Ilotulitteet aiheuttavat roskaantumista, melua ja tapaturmia, ne heikentävät ilman laatua ja häiritsevät lisäksi eläimiä.

Ilotulitteiden taakkaa kasvattaa vielä lapsityövoiman käyttö Aasiassa, missä suurin osa Suomessa kaupan olevista ilotulitteista valmistetaan.

Ilotulitteiden ilmansaasteista haitallisimpia ovat pienhiukkaset, joita saattaa esimerkiksi uudenvuodenyönä olla ilmassa monikymmenkertaisesti vallitsevaan tasoon verrattuna. Lisäksi ilmaan leviää raskasmetalleja, etupäässä kuparia, sekä pieniä määriä niin sanottuja supermyrkkyjä kuten dioksiinia ja furaaneja.

Ilotulitteista syntyy myös melkoinen kasa jätettä. Niitä mainostetaan valtavalla mainosvyöryllä.

Turvatekniikan keskuksen tilaston mukaan ilotulitusraketit aiheuttamia silmävammoja sattui viime vuonna 46:lle juhlijalle ja toissa vuonna 44:lle juhlijalle. Puolet heistä oli lapsia tai nuoria.

Vuoden turhake valittiin nyt 10. kerran. Lehden toimitukseen tuli monia muitakin varteenotettavia turhake-kandidaatteja kuten energiajuoma, tuontimaito, mopoauto, vesiskootteri, hiihtoputki ja terassinlämmitin. Vanhan tavan mukaan joukkoon mahtui monenmoisia härpäkkeitä munankuorenrikkojasta tietokoneesta virran saavaan yhden oluttölkin jääkaappiin.

Aikaisempina vuosina turhakkeiksi on valittu mm. pantittomat pullot, mönkijät, tuplapuhelinluettelot, kaupunkimaasturit ja lehtipuhaltimet.

Suomen luonto kysyy vuosittain lukijoiltaan vinkkejä luonnonvaroja tuhlaavasta, saastuttavasta, hyödyttömästä tai häiritsevästä esineestä. Ihmistä ei sovi ehdottaa turhakkeeksi. Turhake voi olla myös käyttötarkoitukseltaan outo, tai se on suunniteltu naruttamaan hyväuskoisia. Turhake voi olla myös jokin suorastaan vihattu esine.

Lue seuraavaksi