Tärkeintä on säilyttää lapsen usko

Marraskuulta starttaa vilkas tonttupukukausi. Tällöin kaupaksi menevät kuitenkin etupäässä "pikkutuhmat" tonttuiluasut. - Pikkujouluaikaan nuoret ostavat juhlimiseen vähän seksikkäämpiä tonttuasuja. Suvun kanssa joulupöytään niissä ei kuitenkaan ehkä istuta, epäilee myyjä Viivi Latva-Karjanmaa Punanaamiosta.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Joulukalenterin luukku 19
YLE / Henna Kujala

Vaatehankinnat rauhoittuvatkin perinteisemmäksi mitä lähemmäs joulua mennään.

Pukkipukuja ahkeraan tähän aikaan vuodesta myyvä Latva-Karjanmaa listaa joulupukin roolin uskottavaan suoritukseen tarvittavan ainakin kunnon tuuhea parta, peruukki ja punainen nuttu. Sekä asennetta.

- Kyllä monet miehet ovat aika täpinöissään jouluaaton pestistään ja ovat hankkineet kunnon värivalikoiman saadakseen tehtyä itselleen punaiset posket ja valkoiset kulmakarvat. Jotkut saattavat vitsailla, että pitää taas mennä pitämään poroa pihalle niin pukki pääsee jakamaan lahjoja, hän kertoo.

Joulupukin asuja myytäessä on kyse lapsen uskon säilyttämisestä. Eli sen lisäksi että pukin asun on oltava uskottava, on nuttuhankinnat tehtävä salassa.

- Kyllä lapset jätetään silloin kotiin kun pukin kamppeita lähdetään ostamaan. Mutta joskus kun vanhempi tulee lapsensa kanssa ostamaan täältä jotain muuta, niin kyllä lapsi kiinnittää huomionsa myynnissä oleviin partoihin ja pukin kaapuun. Kyllä me vähän yritetäänkin niitä piilotella, mutta ei nyt sentään tiskin alta aleta myydä!

Kotioloissa kunnon varustuksella uskottavuusongelmia tuskin tulee.

- Eihän pieni lapsi tajua kurkistaa peruukin tai parran alle, koska ei vielä niistä tiedäkään. Eikä kukaan vanhempi ole vielä tullut tänne valittamaan, että nyt heidän lapsensa ei enää usko pukkiin koska rooliasu petti, Latva-Karjanmaa nauraa.

Lähteet: YLE Tampere / Henna Kujala