1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Haavoittunut enkeli on suomalaisten suosikkitaulu

Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli on valittu suomalaisille rakkaimmaksi taidemaalaukseksi. Yli satavuotias herkkä teos voitti Ateneumin järjestämän Maamme taulu -äänestyksen selvästi.

Ateneumin taidemuseo pyysi syksyllä yleisöä äänestämään rakkainta taideteosta museon kokoelmista. Kuuden viikon aikana lähes 10 000 ihmistä antoi äänensä lempiteokselleen. Simbergin Haavoittunut enkeli osoittautui suosituimmaksi 1 360 äänellä. Toiseksi eniten ääniä sai Helene Schjerfbeckin Toipilas (1 201 ääntä), ja kolmannelle sijalle tuli Ferdinand von Wrightin Taistelevat metsot (1 056 ääntä). Simberg maalasi suosikkitaulun toipilaana Hugo Simberg (1873 - 1917) maalasi taulun toivuttuaan vakavasta hermosairaudesta, jonka takia hän oli ollut hoidettavana Diakonissalaitoksen sairaalassa Helsingissä.

Vaikka maalauksessa esitetty tapahtuma voidaankin sijoittaa sairaalan lähellä olevaan Eläintarhan puistoon, taide ei ollut Simbergille ulkoisen todellisuuden kuvausta. Taiteilijan mukaan vain rakkaus työhön teki taideteoksista rehellisiä ja kelvollisia.

Kun Haavoittunut enkeli oli ensimmäisen kerran esillä, Simberg oli laittanut sen nimeksi pelkän ajatusviivan. Täten hän tähdensi, että taulun merkitys avautuu katsojille ilman selityksiä. Taulusta valmistui myöhemmin toisinto Tampereen tuomiokirkkoon.

Monien tulkintojen taulu Maamme-taulu –äänestyksessä yleisöllä oli mahdollisuus perustella valintojaan. Haavoittunutta enkeliä kuvattiin kauniiksi ja ajatuksia herättäväksi teokseksi, ja siitä esitettiin monenlaisia tulkintoja. Monet kokivat, että se kuvaa suomalaista sielunmaisemaa, toisille maalaus oli Suomen itsenäisyystaistelujen vertauskuva, joillekin taas muistutus luonnon ja Töölönlahden suojelemisen tärkeydestä. Moni muisti kuva-aiheen lapsuudestaan. Maamme Taulu –äänestys järjestettiin 27.9.-12.11.2006. Yleisöllä oli mahdollisuus äänestää Ateneumissa tai museon verkkosivuilla. Valinnan helpottamiseksi museon kokoelmista oli esivalittu 19 teosta, jonka lisäksi yleisö sai äänestää mitä tahansa muuta museon kokoelmiin kuuluvaa teosta.

Klassikkoihin nojaavalla ehdokasasettelulla Ateneum halusi muistuttaa, että monet koulukirjoista ja taidejäljennöksistä tutut teokset löytyvät museon näyttelysaleista alkuperäisinä.