1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. keittokirjat

Ruokakirjat päihittämässä kalsarit ja pyjamat

Vastoin yleistä käsitystä ruokakirjoja ei osteta vaimolle, vaan miehelle. Tämän joulun myydyimmät ruokakirjat ovat kotiruokaa ylistäviä perusruokakirjoja.

keittokirjat
YLE Oulu / Kati Jurkko

Tänä jouluna pukinkonttiin ostetaan erityisesti perusruokakirjoja, kertoo libristi Riitta Räisänen Akateemisesta Kirjakaupasta Oulusta. Riitta Räisänen listaa tämän hetken ruokakirjojen kolmen kärjen ja esittelee muutaman muunkin hyvän ja mielenkiintoisen ruokakirjan.

Kotiruoka on suosiossa

Tämän joulun ehdottomasti suosituin ruokakirja on Hans Välimäen uutuus Mummola, jonka toinen painos on juuri saatu kauppoihin. Keittiömestari Välimäen Mummola on nostalgiahenkinen kunnianosoitus kotiruualle, jossa palataan perusasioiden äärelle. Riitta Räisänen kuvaa kirjaa kauniisti taitetuksi teokseksi, jossa on nostalgisia vanhahtavia kuvia räsymattoinen.

Satayksivuotiasta Kotiruoka -kirjaa ostetaan tänäkin vuonna ahkerasti pukinkonttiin. Kirjaa myydään erityisesti nuorille miehille ja naisille peruskeittokirjaksi ja uusiin koteihin. Kirjan ohjeet ovat selkeät ja yksinkertaiset. Kirjassa annetaan myös paljon vinkkejä, muun muassa kattauksiin, sopivan lihan valitsemiseen ja elintarvikkeiden käsittelyyn sekä säilyttämiseen. Kirjasta on otettu 78. painos ja sen ajantasaistetun version ovat toimittaneet Kaisa Isotalo ja Raija Kuittinen.

Kolmanneksi jouluajan hitiksi libristi Riitta Räisänen nostaa Marianne Kiskolan kirjan Koti: ruokaa koko perheelle. Nimensä mukaisesti kirjassa on tuttujen kotiruokien ohjeita, sovellettuna nykyaikaisen perheen keittiöön. Kirjassa on oma luku koko perheen iltapalan valmistamiseksi, sekä vinkkejä siihen, kuinka ruuanlaitossa voi säästää rahaa ja ympäristöä.

Maailman makuja ja tuoksuja

Muun maailman keittiöitä esittelevät Tessa Kirosin Venetsia -ruokaa ja unelmia, Virginie Besançonin Aurinkokeittiöni . Välimerellisiä kasvisruokia, ja Anna ja Fanny Bergenströmin Makuja ja tuoksuja pähkinäpuun alla. Venetsia -kirjassa on topatut kannet, kultareunukset ja herkulliset kuvat. Ruuissa käytettävät raaka-aineet löytyvät suomalaisista kaupoista. Ranskalainen Aurinkokeittiöni kirja on paitsi ruokaohjekirja, myös kirjoittajan mummon elämästä kertova kirja.

Riitan oma suosikki ruokakirjoista on Makuja ja tuoksuja pähkinäpuun alla. Sen ruotsalaiset kirjoittajat Anna ja Fanny Bergenström ovat äiti ja tytär, joista äiti kirjoittaa ja tytär kuvaa.

-Tässä tulee niin hyvälle tuulelle, kun tätä katselee. Ei näitä ruokia tarvitse välttämättä tehdä. Jo kuvissa huokuu tekemisen meininki ja rakkaus ruokaan, Riitta sanoo ja näyttää aurinkoisen värikkäistä kuvia.

Etnisten ruokien ystäville ostetaan joululahjaksi myös edullisia ja näppäränkokoisia Ruokasuosikit -sarjan kirjoja, joissa on yli 100 reseptiä.

Kirjoja miesten keittiöön

Nuoren miehen keittokirja (Huttunen Janne, Scheinin Mikael) on jo kahdenkymmenen vuoden ajan opastanut poikamiehiä ruuanlaiton saloihin vedenkeitosta herkullisimpiin päivällisiin. Tänä vuonna ilmestynyt Juha Virkin kirjoittama Isän keittokirja lupaa muuttaa sohvaperunamiehen keittiön sieluksi! Kirja tarjoaa ruuanlaittoon insinöörimäisen lähestymistavan: kirjassa ei ole paljon kuvia, mutta ruokaohjeet ovat tarkkoja prosessikuvauksia ja oheistarinaa on kirjoitettu muun muassa teknisistä vempaimista.

Television ja elokuvan imussa

Riitta Räisänen kertoo, että televisio-ohjelmat ja elokuvat vaikuttavat suuresti ruokakirjojen suosioon. Esimerkkinä hän kertoo Tinan keittiössä -kirjasta, joka televisio-ohjelman ansiosta möi viime vuonna valtavia määriä. Tänä vuonna elokuva Julie&Julia on nostanut Julia Childin teoksen Ranskalaisen keittiön salaisuudet uuteen suosioon. Alkuperäinen teos kirjoitettiin vuonna 1961. Nyt myytävä painos on Suomessa 11.

Nuorten trenditietoisten kokkaajien lahjaksi päätyvät usein ulkomaisten tv-kokkien Gordon Ramsayn ja Jamie Oliverin kirjat.

Lähteet: YLE Oulu / Kati Jurkko

Lue seuraavaksi