Lavastaja kaipaa vaihtoehtoja valosaasteelle

Kemin kaupunginteatterin lavastaja ja valotaiteilija Kalle Nurminen haluaa tuoda kaupunkikuvaan vaihtelua mainosvalojen räikeälle loisteelle. Nurminen on esimerkiksi luonut tyhjään liiketilaan valoinstallaatioita, jotka lieventävät tyhjänä ammottavan näyteikkunan synkistävää vaikutelmaa.

kulttuuri
Mainosvalot Valtakadun ja Kauppakadun kulmassa
YLE / Antti Heikinmatti

Nurminen on mukana kaupungin työryhmässä, joka pohtii keskustan viihtyvyyden parantamista muun muassa valaistuksen keinoin. Osana työtä Nurminen on luonut valoteoksia muun muassa Kauppakadulle ja Keskuspuistokadulle. Viime talvesta tuttu on nyt Kulttuurikeskuksen pihalle asennettu valosuihkulähde.

- Hatunnosto kaupungintalon suuntaan siitä, että he ovat oivaltaneet kaupunkikeskustan viihtyvyyden merkitystä ja tarjonneet mahdollisuuden olla mukana tässä työssä, Nurminen sanoo.

Suitset valosaasteelle

Nurmisen mielestä esimerkiksi mainosvalojen määrä ja muukin visuaalinen viestintä on lisääntynyt viime vuosikymmeninä. Kemi on tässä suhteessa onneksi pieni kaupunki, mutta suuressa maailmassa mainosvalosaastalle on Nurmisen mukaan nähty jo tarpeelliseksi asettaa suitsia.

- Muistaakseni esimerkiksi Mexico Cityssä on jo alettu rajoittaa mainosvalojen rakentamista, jotta kaupunkiarkkitehtuuri ei jäisi massiivisen valotykityksen jalkoihin, Nurminen sanoo.

Valotaidetta tyhjiin liikeikkunoihin

Vaihtoehdoksi tälle tarkoitushakuiselle viestinnälle Nurminen on rakentanut valoinstallaation Valtakadulla sijaitsevan ns. senioritalon tyhjään liikehuoneistoon.

- Sekin osoittaa, että jo pienellä budjetilla voidaan tuoda ihmisten aistittavaksi jotain, jonka tarkoituksena ei ole välittää mitään informaatiota tai kertoa ylipäätään mitään. Valoteoksen tarkoitus voi olla vain herättää mitä tahansa ajatuksia, Nurminen sanoo.

Punaistaan hehkuva "Fuel for love" -teos on omalta osaltaan poistamassa vuoden pimeimmän ajan erityisen mustina huokuvan tyhjän ikkunarivin tuomaa synkistävää ilmettä.

Lähteet: YLE Perämeri