Virtanen hermostuu oikeistoväitteistä

Kansanedustaja Pertti Virtanen hiiltyy joka kerta kun perussuomalaisia tituleerataan oikeistopuolueeksi. Pelkkä maahanmuuttokriittisyys ei riitä siirtämään puoluetta oikealle, Virtanen sanoo.

puolueet
Kansanedustaja Pertti Virtanen (PS)
YLE / Juha-Pekka Inkinen

Helsingin Sanomien tuoreen puoluekenttätutkimuksen mukaan perussuomalaiset sijoittuvat Keskustasta vasemmalle, SDP:n viereen.

- Me olemme oikeistolaisempi vasemmistopuolue. Keskialueen tuntumassa on hyvä olla, kunhan sydän on vasemmalla.

Oikeistoleima istuu avoimesti maahanmuuttokriitiisen puolueen otsassa tiukasti. Pertti Virtanen painottaa olevansa sitoutumaton perussuomalainen, joka ei olisi lähtenyt mukaan, jos puolueen radikaaleimpia aineksia ei olisi saatu karsittua.

Pääkaupunkiseudulla paljon puhuttanut maahanmuuttajalasten jakaminen tasaisesti kaikkien koulujen kesken saa kuitenkin Virtasen kannatuksen.

- Se saattaisi olla hyvä ratkaisu. Tilanne on ongelmallinen nimenomaan pääkaupunkiseudulla. Sieltä puuttuu kunnon keskustelu, ja sitä kautta kielten opettaminen ja maahanmuuttajien kunnollinen kotouttaminen. Kouluihin määrättävät maahanmuuttajien enimmäiskiintiöt voisivat toimia paremmin kuin nykymalli, jossa heitä sijoitellaan kontrolloimatta mihin sattuu.

Maahanmuutto ei ole Virtasen mielestä ongelma, mutta sosiaalipummeilta hän sulkisi tien.

- Aikoinaan kun meille tuli pakolaisia vaikkapa Chilestä ja Iranista, ei ongelmaa ollut. Nykyään Suomen tarjoamaa sosiaaliturvaa osataan käyttää valitettavan tehokkaasti hyväksi.

Kiusaaminen kuriin ja Itämeren nimi vaihtoon

Pertti Virtasen lausunnot herättävät yleensä runsaasti keskustelua. Viime aikoina otsikoihin nousseista, koulu- ja työpaikkakiusaamista käsitelleistä kommenteistaan kansanedustaja on varsin ylpeä.

- Olen vakaasti sitä mieltä, että joku opettaa meitä kiusaamaan. Koulussa se on usein opettaja. Itse olen kokenut kiusaamista esimerkiksi Tampereen valtuustossa, jossa minun tekemisiäni seurataan suurennuslasin kanssa samalla kun moni muu saa tehdä ihan mitä tykkää. Onneksi keskustelu on nyt avattu.

Virtanen vierittää osan kiusaamissyytteistä myös tiedotusvälineiden niskaan.

- Ihmisiä kehotetaan olemaan luovia ja innovatiivisia. Meitä hallitsee kuitenkin ylihinnoiteltujen konsulttien lisäksi kiusaava, alistava ja nöyryyttävä media.

Toinen Virtasen isosti otsikkoihin päätynyt ehdotus koski Itämerta, jonka nimi pitäisi Virtasen mukaan ehdottomasti olla Länsimeri.

- Saameksi meren nimi on Valtameri ja eestiksi Lounameri eli Länsimeri. Suomi on ainoana kumartamassa itään päin, vielä näin EU-aikanakin.

Virtanen haluaisi perustaa toimikunnan tutkimaan meren nimenvaihdosmahdollisuutta.

- Tämä tapahtuu varmaankin sitten, kun minusta tulee ministeri, kertoo kulttuuriministerin pallista haaveileva kansanedustaja.

Opposition valta on teatteria

Joulunalusviikon budjettiäänestys ei tuonut muutoksia pirkanmaalaishankkeiden rahoituksiin. Virtanen itse helli ajatusta tiehankkeista ja akateemisen sivistyksen tukemisesta, mutta nieli tappion ennalta arvattuna.

- Eihän oppositiolla oikeasti mitään valtaa ole. Tämähän on tällaista suurta joulunäytelmää, ja asioiden esittäminen usein sellainen imagoasia. Opposition ainoa ase on puheissa.

Viime aikoina vellonut keskustelu työsuhdeolettamasta ja tekijänoikeuksista voidaan kuitenkin Virtasen mukaan laskea opposition ansioksi.

- Oppositio sai artistit barrikadeille, ja jopa ministeri Wallin kuunteli meitä. Yllättäen mukaan lähti näyttelijä Risto Aution perässä väkeä myös hallituspuolueista. Pirkanmaalla kehuja ansaitsee esimerkiksi SDP:n Saara Karhu, joka teki ison työn kerätessään musiikkiväkeä mukaan.

Presidentti on valtansa ansainnut

Tampereen Radion edellisviikon kansanedustajavieras Jukka Gustafsson halusi tietää, aikooko Virtanen tukea presidentin ulko- ja turvallisuuspoliittista valtaa loppuun asti. Virtanen lupaa seistä vallattomuutta vastaan.

- Presidentti on kansan valitsema, ja hänellä tulee olla valtaa. Kun kansa äänestää jonkun edustamaan itseään, se haluaa ihmisen, joka sanoo mielipiteensä.

Lähteet: YLE Tampere / Anna Sirén