1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lumi

Lumisateet vaikeuttavat joulun liikennettä

Suomeen odotetaan jouluaatonaatoksi sankkoja lumisateita. Runsas lumisade vaikeuttaa merkittävästi joulun tieliikennettä etenkin maan etelä- ja keskiosissa.

lumi
Lumipyry 6-tiellä
YLE

Ilmatieteen laitoksen maanantaina tekemän ennusteen mukaan lumisade lakkaa jouluaattona vähitellen maan itäosassa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Etelässä ja lännessä jouluaatto on pääosin poutainen ja pilvipeite saattaa rakoilla. Joulupäivänä lumisateen mahdollisuus kasvaa jälleen maan etelä- ja keskiosassa.

Lämpötila pysyttelee maa eteläosassa enimmäkseen hieman nollan alapuolella, muualla maassa pakkasta on 5-15 astetta. Lapissa on ajoittain kylmempääkin.

Valkoinen joulu koko maahan

Sunnuntaina lunta tuprutteli kovan tuulen saattelemana eteläisessä Suomessa ja ajokeli oli paikoin erittäin huono. Eniten lunta satoi Vantaalla, missä lumipeite kasvoi 26 senttimetriä vuorokauden aikana. Myös Espoossa ja Porvoossa lunta kertyi parisenkymmentä senttiä.

Suomenlahdella idänpuoleinen tuuli yltyi myrskylukemiin keskituulen nopeuden ollessa Porvoon Emäsalon havaintoasemalla kovimmillaan 21,9 m/s. Puuskissa tuuli oli kovimmillaan samaisella havaintoasemalla 25,8 m/s.

Lunta on nyt maassa aivan lounaisrannikkoa ja saaristoa myöten, joten joulusta saataneen valkoinen koko maassa.

Eniten lunta on Kittilän Kenttärovalla, missä lumensyvyys oli maanantaina 47 cm. Ohuimmillaan lumipeite on tällä hetkellä maan länsiosassa, missä lumensyvyys on paikoitellen vain kolmisen senttimetriä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi