1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lumi

Lumisateet vaikeuttavat joulun liikennettä

Lumisadealue leviää keskiviikon (23.12.) aikana maan etelä ja keskiosaan. Runsas lumisade vaikeuttaa joulun tieliikennettä ajoittain merkittävästikin etenkin maan etelä- ja itäosassa.

lumi
YLE / Raimo Torikka

Ilmatieteen laitoksen 21. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan lumisade lakkaa jouluaattona vähitellen maan itäosassa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Etelässä ja lännessä jouluaatto on pääosin poutainen ja pilvipeite saattaa rakoilla. Joulupäivänä lumisateen mahdollisuus kasvaa jälleen maan etelä- ja keskiosassa.

Lämpötila pysyttelee maa eteläosassa enimmäkseen hieman nollan alapuolella, muualla maassa pakkasta on 5-15 astetta, Lapissa on ajoittain kylmempääkin.

Lunta koko maassa

Sunnuntaina 20. joulukuuta lunta tuprutteli runsaasti kovan tuulen saattelemana maan eteläosassa muuttaen ajokelin paikoin erittäin huonoksi. Lunta satoi eniten Vantaalla, missä lumipeite kasvoi 26 senttimetriä vuorokauden aikana. Myös Espoossa ja Porvoossa lunta kertyi parisenkymmentä senttiä. Suomenlahdella idänpuoleinen tuuli yltyi myrskylukemiin keskituulen nopeuden ollessa Porvoon Emäsalon havaintoasemalla kovimmillaan 21,9 m/s. Puuskissa tuuli oli kovimmillaan samaisella havaintoasemalla 25,8 m/s.

Lunta on nyt maassa aivan lounaisrannikkoa ja saaristoa myöten, joten joulusta saataneen valkoinen aivan koko maassa. Eniten lunta on Kittilän Kenttärovalla, missä lumensyvyys oli tänä aamuna 47 cm. Ohuimmillaan lumipeite on tällä hetkellä maan länsiosassa, missä lumensyvyys oli aamulla paikoitellen noin 3 senttimetriä.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi