1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Edes hyvä joulumyynti ei pelasta kehnoa kirjavuotta

Joulun kirjamyynti on sujunut hyvin, mutta koko vuoden myyntilukuja joulu ei kuitenkaan pelasta. Myyntilistojen kärjessä näkyvät ennen kaikkea suurten kustantamoiden kirjailijat. Pienkustantamoissa arvostellaankin kirjakauppojen yksipuolista tarjontaa.

kulttuuri
Ihmisiä kirjakaupassa
YLE

Joululoma ja pino uusia kirjoja on edelleen monelle pettämätön yhdistelmä. Jouluna ostetaan noin viidesosa koko vuoden kirjoista, kaunokirjallisuudesta jopa 40 prosenttia. Ennakkoveikkailuista huolimatta esimerkiksi Antti Hyryn Finlandia-palkittu Uuni on myynyt hyvin. Muilta osin joulun myydyimmät kotimaiset kirjat eivät yllätä: Ilkka Remeksen Isku ytimeen, Kari Hotakaisen Ihmisen osa, Jari Tervon Koljatti, sekä Kjell Westön Älä käy yksin yöhön.

Hyvästä joulumyynnistä huolimatta kirja-ala on saanut osansa huonosta taloustilanteesta. - Kirjat ovat pärjänneet monia muita kaupan aloja paremmin, sanoo johtaja Stig-Björn Nyberg Akateemisesta kirjakaupasta. - Näillä näkymin olemme kuitenkin jäämässä jopa viisi prosenttia viime vuoden myynnistä, tämä tosin selviää lopullisesti vasta tammikuussa.

Nyberg nostaa tämän joulun yllättäjäksi urheilukirjan. - Arto Terosen ja Jouko Vuolteen Kiveen hakatut on ollut ylivoimaisesti suosituin urheilukirja, joka on noussut suosioon täysin tyhjästä, Nyberg toteaa.

Pienet kustantajat kaipaavat monipuolisuutta tarjontaan

Monissa pienemmissä kustantamoissa ollaan närkästyneitä suurten kirjakauppojen suosimaan linjaan. - Siellä on esillä bestselleriä ja jotain vaihtoehtoisempaa joutuu tilaamaan erikseen, tai sitten ne ovat hyllyn alla piilossa, sanoo myymälävastaava Tanja Kielinen Kolmen Sepän kirjakaupasta.

Silti myös pienkustantamoiden joulumyynti on sujunut hyvin. Tällä hetkellä kiinnostusta herättävät esimerkiksi taloutta ja ilmastonmuutosta käsittelevät tietokirjat. Pienemmästä kaupasta haetaankin vaihtoehtoja hittikirjoille.

Suurissa kirjakaupoissa moni etsii joululahjansa myyntilistojen kärjestä. Tämän todistaa ainakin Dan Brown, jonka valtavia myyntilukuja eivät ole laskeneet edes lukuisat murskaavat arvostelut. Joulukuun puolivälissä julkaistu Kadonnut symboli on saanut Brownin vauhdikkaan kerron ystävät liikkeelle.

Lähteet: YLE Uutiset / Joonas Turunen

Lue seuraavaksi