WHO puhdisti THL:n Eskolan maineen

Maailman terveysjärjestö WHO on päättänyt, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Juhani Eskola voi jatkaa edelleen järjestön rokoteasiantuntijana. Eskola kertoo päätöksestä YLE Uutisten haastattelussa. Hänen puolueettomuutensa oli asetettu kyseenalaiseksi tanskalaisissa ja ruotsalaisissa lehdissä.

Kotimaa

WHO nähnyt Eskolan ja THL:n yhteistyössä lääketeollisuuden kanssa mitään arveluttavaa. Eskola kertoo jatkavansa aikaisemmissa tehtävissään kuten ennenkin.

Eskola oli itse pyytänyt WHO:n arviota, jotta häneen kohdostuvat epäilykset hälvenisivät. Jos WHO olisi todennut jääviysongelman, hän olisi jäänyt pois WHO-tehtävistään.

Muun muassa tanskalaislehti Information kirjoitti joulukuun alussa, että GlaxoSmithKlinen THL:lle antama tutkimusrahoitus asettaa kyseenalaiseksi Eskolan toiminnan WHO:n rokoteasiantuntijana.

Tiedotusvälineissä on myös nostettu esiin se, että Eskola toimii rokotevalmistaja Novartiksen turvallisuusseurantaryhmässä. Eskola huomauttaa, että hän on tämän WHO:lle ilmoittanut ja WHO on sen hyväksynyt.

Lähteet: YLE Uutiset