Perinteet tekevät edelleen joulun

Joulun viettoon liittyvät perinteet muuttuvat hitaasti. Kirkon tutkimuskeskuksen teettämän kyselyn mukaan myös nuoremmat ikäluokat viettävät joulua varsin perinteisesti.

joulu
Vanhanajan joulupaketti
Lahjojen antaminen on yksi kestävistä jouluperinteistä.YLE / Sari Törmikoski

Kotimuseo Palanderin talo Hämeenlinnassa pukeutuu joka vuosi jouluun. Siellä voi tutustua kaupunkilaisen porvariskodin joulun viettoon 1800-luvun lopun tienoilla. Porvariskodin joulu reilu sata vuotta sitten ei ole niin erilainen kuin voisi luulla, kertoo amanuenssi Soile Pietilä.

- Perinteet ovat aika pitkälle samoja, mitä meillä edelleen kodeissamme nähdään ja miten joulua vietetään eli syöminen ja juominen, yhdessäolo, musisointi, kirkossakäynti - tällaiset olivat tärkeitä myös tuolloin.

- Uusia perinteitä tietysti pikkuhiljaa syntyy, mutta niistä kaikkein mieluisimmat vain jäävät käyttöön ja elävät rinnakkain näiden vanhojen, vaalittujen perinteiden kanssa.

Joulukuvaelma suomalaista seimiperinntettä

Yksi suhteellisen tuoreista jouluperinteistämme on joulukuusi, joka alkoi levitä koteihin 1800-luvulla. Silloin kuusi oli joulun airut ja sellainen se on edelleenkin. Jouluseimi puolestaan ei ole saanut vastaavanlaista sijaa suomalaiskodeissa, vaikka seurakuntien toiminnasta seimi meillekin on tuttu.

- Suomalainen seimi on varmaan se perinteinen kuvaelma, joka on kansakoulun kuusijuhlassa esitetty ja nyt sitten peruskoulun joulujuhlassa. Suomalaisille se on sillä tavalla elämyksellinen, kun siellä koulussa sitä on esitetty, Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan pastori Päivi Aikasalo arvelee.

Italiassa seimi kuusta tutumpi

Hämeenlinnassa asuvalle, Italiasta kotoisin olevalle Marco Zanellalle seimi puolestaan on hyvinkin tärkeä - onhan katolinen perinne saanut alkunsa Italiasta. Monen italialaisperheen kodista löytyy varmemmin jouluseimi kuin kuusi, Zanella kertoo.

Marco Zanella toivoo, että jouluseimet yleistyisivät myös suomalaiskodeissa. Ne muistuttavat muun muassa siitä, että joka Jeesus syntyy joka joulu uudelleen.

Jouluseimen yleistymistä odotellessa tänäkin jouluna monen kodin ovelle kolkuttava pukki tuo lahjat, sitten syödään hyvin ja saunotaan ja vietetään iltaa kuusenvalojen loisteessa.

Lähteet: YLE Häme / Tiina Kokko