"Ojanperästä tuloo pläkkiseppä"

Vähäkyröläinen pläkkyrimestari Pentti Tuominen on sitä mieltä, että kokkolalaisella oppipojallaan Tom Ojanperällä on sepän otteet pellin taivutuksessa. Ojanperä itse toppuuttelee ja aikoo jatkaa kiiltävän pellin muokkausta toistaiseksi harrastuspohjalta.

Vähäkyrö, Vaasa
Tom Ojanperän valmistama kynttilälampetti.YLE / Raila Paavola

Piparimuotteja, mukeja, kannuja, lampetteja - nämä lienevät tutuimpia pläkkituotteita. Niiden taivutustaitoon on vuoden verran ottanut tuntumaa kokkolalainen Tom Ojanperä. Oppinsa hänkin haki pläkkyrien kehdosta Vähästäkyröstä.

Ojanperä siirtyi kattopelleistä ja ilmastointiputkista pienimuotoisempaan pläkkipellin muokkaamiseen kun leipätyö ei lyönyt enää leiville entiseen tapaan. Pellin taivuttelu on Ojanperällä jo verissä.

-Siihen on jäänyt kiinni. puutakin olen yrittänyt, mutta pelti taipuu helpommin.

Raaka-aineena pläkkyri käyttää tinapinnoitettua teräspeltiä eli kiiltävää pläkkipeltiä. Suomesta sille löytyy ainoastaan yksi toimittaja, sekin tilaa tavaran Saksasta saakka eli hinta on sen mukainen.

Traktorimuotit myyvät maaseudulla

Ojanperä taivuttaa pläkkipeltiä siihen muotoon, mitä asiakas haluaa eli toiveita saa esittää. Tällä hetkellä suosittuja ovat kissamuotit. Joulumyyjäisissä kaupaksi käyvät tietenkin joulutuotteet, mutta esimerkiksi maaseudulle suuntautuvilla myyntireissuilla hiteiksi nousevat traktoriaiheiset muotit.

Pläkkipellistä tehdyt tuotteet soveltuvat hyvin leivontaan.

- Se on elintarvikekelpoinen pelti. Oikein hoidettuna se on pitkäikäinen. Pesukoneeseen sitä ei saa pistää, vaan muotit on pestävä käsin ja kuivattava välittömästi, neuvoo Tom Ojanperä.

Vähäkyrö on pläkkimekka

Tom Ojanperä harjoittaa Keski-Pohjanmaalla vähemmän tunnettua käsityötaitoa. Pläkkyritoiminnan kehtona on Suomessa ollut Vähäkyrö Etelä-Pohjanmaalla. Pellin taivutuksen taito lienee perua Puolan juutalaisilta, jotka toivat taidon pitäjään 1700-luvulla.

Kukoistuskautta elettiin 1920-luvulta 1960-luvulle. Parhaimmillaan noin tuhat vähäkyröläistä ansaitsi leipänsä pläkkitavaroiden valmistuksesta tai myynnistä.

Taito on sittemmin hiipunut. Vielä muutama pläkkiseppä tienaa paikkakunnalla leipäänsä pellin taivutuksesta.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa