1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kinkku

Herkkua on siinä monenlaista

Etelä-Savon radion kinkku laitettiin maanantaina heti aamusta uuniin. Keittiömestari Heikki Salonen paljastaa kinkunpaiston salat.

kinkku
Keittiömestari Heikki Salonen suosittelee perinteisten laatikoiden rinnalle joulupöytään bataatti-perunapaistosta ja punajuuri-peruna-bataattipaistosta.YLE / Tauno Säntti

Keittiömestari Heikki Salonen antoi kinkunpaisto-ohjeita ja muitakin ruokaisia jouluvinkkejä Etelä-Savon radion aamulähetyksessä maanantaina 21.12.

-Jos joulukinkku on vielä jäässä, pitäisi se nyt viimeistään nostaa sulamaan. Sulatusaika on 2-3- vrk neljässä asteessa, sitten huoneenlämmössä, kunnes kinkun sisälämpötila on 10 astetta.

- Kinkunpaistossa lähdetään liikkeelle siitä, että tarkastetaan etukäteen sekä uunin että kinkkumittarin toimivuus. Kinkku laitetaan aina ritilän päälle, jotta lämpö pääsee kiertämään tasaisesti sen ympärillä. Alle laitetaan uunipelti.

Kinkkupussissa liha imee liikaa suolaa

Heikki Salonen ei suosittele kinkkupussin käyttöä, koska pussiin valuva neste keittää kinkun alaosan ja se imee itseensä myös liikaa suolaa.

- Kinkku laitetaan ensin puoleksi tunniksi 200 asteeseen, jolloin sen pinta hitsaantuu kiinni ja lämpö tasaantuu. Sen jälkeen lämpö lasketaan 100-120 asteeseen ja kinkkua paistetaan noin tunti per kilo. Kinkun olisi hyvä vetäytyä yön yli, että maut tasaantuvat.

Kastikkeeksi kinkulle Heikki Salonen suosittelee kermakastiketta, johon lisätään paistolientä, omenasosetta ja sinappia. Lisäksi voi vielä ripautaa pippuria, sokeria ja suolaa maun mukaan.

Perinteisiä porkkana- ja lanttulaatikoita Salonen ei lähtisi maustamaan, vaan antaisi niiden olla sellaisenaan.

Niiden rinnalle joulupöytään Salonen kuitenkin ehdottaa bataatti-perunapaistosta ja punajuuri-peruna-bataattipaistosta.

Joulupöytään sopivat mainiosti myös savustettu lohi, maalaishyytelö sekä possu- ja kalkkunapaistit.

Keitiömestari Heikki Salosen jouluiset terveiset Etelä-Savon radion kuuntelijoille näiden reseptien myötä:

Peruna-bataattipaistos

½ kg perunaa

½ kg bataattia

2 munaa

½ dl vehnäjauhoja

½ dl kermaa

Lisäksi suolaa, valkopippuria ja sokeria.

Punajuuri-peruna-bataattipaistos

800 g valmista punajuuri-perunasosetta

2 munaa

n.1 dl vehnäjauhoa

½ dl kermaa

Lisäksi suolaa, mustapippuria ja timjamia.

Paista vuoassa noin tunti 160 asteessa. Pienemmissä annosvuoissa paistoaika on 30-40 min.

Lähteet: YLE Etelä-Savo

Lue seuraavaksi