1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiina nosti arvioitaan myrkkymaitoskandaalin uhriluvusta

Kiina on jälleen nostanut arviotaan myrkkymaitoskandaalin aiheuttamista sairastumisista ja kuolemantapauksista. Teollisuuskemikaali melamiinin saastuttamien maitotuotteiden arvioidaan nyt surmanneen kuusi vauvaa aiemmin ilmoitetun kolmen sijaan.

Paikalliset terveysviranomaiset tuhosivat yli kymmenen tonnia melamiinin saastuttamia maitojauhetuotteita Wuhanin kaupungissa Kiinassa marraskuussa 2008. Kuva: EPA / STR

Sairastuneiden määräksi kerrotaan lähes 300 000, kun aiempi arvio oli runsaat 50 000. Syytä sille, miksi kasvaneet luvut kerrottiin vasta nyt, ei kerrottu.

Kiinan terveysviranomaisten mukaan vauvojen kuolemat johtuivat pääasiassa munuaiskivistä ja muista komplikaatioista, jotka tulivat saastuneen äidinmaitovastikejauheen käytöstä.

Myrkkykemikaalia löytynyt myös suklaasta ja jogurtista

Kiinan valtiolliset tiedotusvälineet kertoivat ensi kerran syyskuussa melamiinin aiheuttamista myrkytystapauksista. Viranomaiset ovat sittemmin kertoneet Sanlu Group -yhtiön olevan skandaalin pääsyyllinen. Tarkastuksissa myrkkykemikaalia löydettiin äidinmaitovastikkeen lisäksi myös muista maitotuotteista, kuten suklaasta ja jogurtista.

Teollisuuskemikaali melamiinia käytetään tavanomaisesti muovin valmistuksessa, mutta maitoon sitä sekoitettiin, jotta se saataisiin vaikuttamaan proteiinipitoisemmalta.

Luottamus kiinalaisiin elintarvikkeisiin romahtanut

Tuhannet kiinalaisvanhemmat ovat vaatineet korvausta lastensa sairastuttua tai kuoltua myrkkymaidon vuoksi. Skandaali johti Kiinassa myös ennennäkemättömään elintarviketurvallisuuskampanjaan, jolla on pyritty liennyttämään maan vientiteollisuudelle aiheutuvia vahinkoja.

Uusimpien tietojen mukaan luottamus Kiinasta tuotuihin elintarviketuotteisiin ehti joka tapauksessa romahtaa. Esimerkiksi lokakuussa Kiina vei ulkomaille vain hieman runsaat tuhat tonnia maitotuotteita, mikä on 92 prosenttia edellisvuoden lokakuuta vähemmän.

Maitoskandaali on vaikuttanut negatiivisesti myös muiden elintarvikeryhmien myyntiin, China Daily -lehti kertoo.