Kanaalitunneliin ensimmäiset junat neljään päivään

Kanaalitunnelin junaliikenne on saatu käyntiin neljän päivän seisokin jälkeen. Pariisista ja Lontoosta lähteneet junat ajoivat tunneliin aamulla. Liikenne pyritään saamaan käyntiin niin, että tänään tiistaina voidaan ajaa kaksi kolmesta junavuorosta.

Ulkomaat
Matkustaja katsoo Eurostar-junan ovesta Kings Crossin asemalla Lontoossa.
Andy Rain / EPA

Täyteen toimintaan Eurostar-junayhtiö pääsee kuitenkin vasta joulun pyhien jälkeen.

Junien kulku pysähtyi perjantai-iltana, kun Lontoosta Pariisiin matkalla ollut juna hyytyi kanaalin tunnelissa. Junan 2500 matkustajaa joutuivat odottamaan tunnelissa yli 16 tuntia eli yön yli ennenkuin pääsivät pois tunnelista. Junayhtiön edustajat ovat arvelleet, että teknisen ongelma syynä on poikkeuksellisen kevyt puuterilumi, joka tunkeutui junan laitteisiin.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy vaati maanantaina maan rautatieyhtiötä palauttamaan junat liikenteeseen ja varmistamaan, ettei junien jumiutumisia tunneliin tapahdu enää. Ranskan rautatieyhtiö omistaa enemmistön Eurostarista. Muita omistajia ovat ja Belgian valtionrautatiet sekä Britannian valtio.

Ankaran julkisen kritiikin vuoksi Eurostar on luvannut teettää ongelmista puolueettoman selvityksen, jonka laatii Britannian valtionrautatieden entinen pääjohtaja Christopher Garnett.

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset