Donald Trump vaatii Skotlantia luopumaan tuulivoimahankkeesta

Kiinteistömoguli Trumpin mukaan tuuliturbiinit ovat "rumia, meluisia ja vaarallisia". Turbiinit pilaisivat maisemat hänen uudella golfkentällään.

Ulkomaat
Donald Trump golfmaila kädessään,
Donald Trump pelaamassa golfia Aberdeenshiressa Skotlannissa 2011.Danny Lawson / EPA

Amerikkalaisliikemies Donald Trump kävi keskiviikkona Skotlannin parlamentissa vaatimassa, että rannikolle suunniteltu tuulivoimapuisto hylätään. Trumpin mielestä tuulivoimalat pilaisivat hänen uuden golfkeskuksensa maisemat.

- Skotlanti, jos jatkat näiden hirviömäisten turbiinien politiikkaa, Skotlanti kokee vararikon, Trump pauhasi parlamentissa.

- Ne ovat rumia, ne ovat meluisia ja ne ovat vaarallisia. Jos Skotlanti jatkaa tällä tavoin, Skotlanti on pian vakavissa vaikeuksissa ja menettää turisminsa esimerkiksi Irlantiin, ja ne nauravat meille, hän jatkoi.

Skotlannin parlamentti selvittää, onnistuvatko vuoteen 2020 mennessä tavoitteena olevat vihreät suunnitelmat. Suunnitelmaan kuuluu 60-metristen tuuliturbiinien pystyttäminen kestävän energiantuotannon vahvistamiseksi.

Kun parlamentti pyysi Trumpilta todisteita väitteilleen, hän vastasi olevansa itse todiste.

Minä olen todiste, olen maailmanluokan asiantuntija turismissa

Donald Trump

- Minä olen todiste, olen maailmanluokan asiantuntija turismissa, Trump vastasi ja parlamentti purskahti nauruun.

Newyorkilaisen miljardöörin golfkeskuksen on määrä aueta heinäkuussa. Trump osti Aberdeenin lähellä olevan tontin 2006 ja maksoi siitä 4,5 miljoonaa puntaa eli 5,5 miljoonaa euroa.

Trumpin golfkenttä rakennettiin hiekkadyyneille huolimatta paikallisten ihmisten ja ympäristöjärjestöjen vastustuksesta. Dyyneillä pesi harvinaisia kahlaajalintuja, mutta dyynit jyrättiin maan tasalle golfnurmen alta 2009 ja 2010.

Skotlannin turismiviranomaiset sanovat tutkineensa, että 83 prosenttia turisteista ei koe tuuliturbiineja epämiellyttäviksi.

Lähteet: AP