Korvatunturin oikeat asukkaat eivät joulusta perusta

Korvatunturi on Joulupukin koti mutta tunturin rinteillä asuu paljon myös sellaista väkeä, jotka ovat autuaan tietämättömiä koko joulutouhusta. Korvatunturin syrjäinen sijainti on taannut sen, että seudun erämaailme on säilynyt entisellään.

Korvatunturi
Ari Pennanen

Korvatunturilla on nähty kaikki Suomen suurpedot: karhu, susi, ilves ja ahma. Parhaillaankin siellä köllöttelee varmasti muutama karhu talviunillaan. Myös kärppä, lumikko, orava ja kettu kipittelevät tunturin kupeilla.

Erämaalinnuista tunturissa voi nähdä usein esimerkiksi maa- ja merikotkan, tunturihaukan, hiiripöllön, kiirunan ja riekon.

Itä-Lapin erämaassa, Savukosken kunnassa kohoavassa Korvatunturissa on kolme korvamaista huippua, joista yksi kuuntelee Venäjän puolella, yksi Suomen puolella ja yksi, tunturin korkein huippu, tasan tarkkaan valtioiden rajalinjalla. Korvatunturin korkein kohta kohoaa 483 metriin merenpinnasta.

Korvatunturi kuuluu UK-puisto-Sompio-Kemihaara-Natura 2000 -luonnonsuojelualueeseen.

Legenda Korvatunturista Joulupukin asuinpaikkana sai alkunsa, kun YLEn toimittaja Markus Rautio eli Markus-setä kertoi radion lastenohjelmassa vuonna 1927 Joulupukin asuvan Korvatunturilla.

Korvatunturilla on myös oma postitoimipaikka, 99999 Korvatunturi, joskin oikeasti se osoittaa Rovaniemellä Napapiirillä sijaitsevaan Joulupukin pääpostiin.

Lähteet: YLE Keski-Suomi, Suomen Luonnonsuojeluliitto