1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. solut

Medix-palkinto turkulaisille syöpätutkijoille

Professori Johanna Ivaskan johtama tutkimusryhmä on saanut 20 000 euron suuruisen Medix-palkinnon. Turkulainen tutkijaryhmä on selvittänyt syövän synnyn alkuvaiheita.

solut

Palkinto myönnettiin parhaasta suomalaisesta biolääketieteen tai kliinisen tutkimuksen alalta vuonna 2008 julkaistusta artikkelista. Tutkimusryhmän artikkeli ilmestyi arvostetussa Developmental Cell -lehdessä.

Johanna Ivaskan johtama tutkimusryhmä otti palkinnon vastaan Suomen Tiedeseuran kokouksen yhteydessä maanantaina.

Ankkuriton solu ajelehtii vaarallisille vesille

Ryhmän väitöskirjatutkijoiden Saara Tuomen ja Teijo Pellisen mikroskooppikuvat paljastivat, että jakautuva solu ankkuroi itsensä jakautumisen eri vaiheissa integriini-nimisillä soluntarttumisreseptoreilla. Solu, jonka ankkurimolekyylit eivät toimi, joutuu tuuliajolle, jakautuu epänormaalisti ja on potentiaalinen alku syövälle.

Pieniä käsiä ja jalkoja muistuttavia tarttumisreseptoreita on ihmisen kaikkien solujen pinnalla punasoluja lukuun ottamatta.

- Kun reseptori tarttuu ympäristöön, solussa käynnistyy viestiketju. Signaali kulkee solua ympäröivältä kalvolta sisälle tumaan, jossa sijaitsevat geenit. Näin solut saavat tiedon siitä, miten niiden pitää toimia, professori Johanna Ivaska kertoi viime vuoden maaliskuussa Turun yliopiston UTUonline-verkkojulkaisussa.

Tarttumisreseptorit välittävät soluihin myös tietoa ympäristöstään.

- Jotta ihminen pysyisi terveenä, kaikkien miljoonan miljardin solun pitää pystyä kommunikoimaan. Jos keskusteluyhteys häiriintyy, terveestä solusta voi kehittyä syöpäsolu, joka kasvaa, jakautuu ja tuhoaa ympäröiviä kudoksia.

Uusia näkökulmia syövän syntyyn

Yhteistyössäprofessori Olli Kallioniemen tutkimusryhmän kanssa tutkimusryhmä löysi myös todisteita, että tämä ankkurointimekanismi on häiriintynyt joissain munasarjasyöpätapauksissa ja eturauhassyövän etäpesäkkeissä.

Tutkimustulokset avaavat uusia näkökulmia syövän synnyn alkuvaiheisiin sekä siihen, miten syöpäkudoksessa tapahtuvat muutokset edesauttavat syövän jatkuvaa muuntumista pahanlaatuisemmaksi ja aggressiivisemmaksi kasvaimeksi.

Vuodesta 1988 jaetun palkinnon voittajan valitsi lääketieteen professoreista koostuva kuusihenkinen asiantuntijatoimikunta. Palkinnon lahjoittaja on Oy Medix Ab, jonka pääomistaja on Minervasäätiö.

Lähteet: YLE Turku / UTUonline

Lue seuraavaksi