"Tämä on teille merkkinä: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä."

Seimiasetelma Riistaveden kirkonmäellä pysähdyttää joulukiireiden keskellä matkaavia. Jouluevankeliumin hahmoista rakennettu asetelma vie ajatukset joulun sanomaan.

joulu
Seimi Riistaveden kirkonmäellä
Seimi Riistaveden kirkonmäelläYLE / Varpu Mäntymäki

-Päät kääntyvät ja monet matkailijat myös pysähtyvät katsomaan seimirakennelmaa. Valtatie Joensuun ja Kuopion välillä halkoo tässä Riistaveden kohdalla kirkon pihan poikki. Autot lähes hipaisevat kirkon kylkeä. Nyt myös joulunsanoma koskettaa ei vain hipaise ohikulkevia, esittelee kirkkoherra Hannu Savinainen seimen merkitystä.

Katseenvangitsijaksi on muodostunut jo viiden joulun aikaan oikean ihmisen kokoiset Maria ja Josef, Jeesus-lapsi, paimenet ja lampaat.

Seimiasetelman malli on Keski-Euroopasta. Kirkkoherra Hannu Savinainen toi idean Unkarista, jossa Kuopion ystävyyskaupunki Györissä luterilaisen kirkon edessä oli ihastuttava seimirakennelma.

Riistavetinen arkkitehti Pentti Toivanen taiteili suomalaisen version ja seurakunnan miesten lenkkiporukka pisti vasarat heilumaan. Näin syntyi Esa Heikkisen lahjoittamasta puutavarasta seimitalli. Ihmishahmot ovat mallinukkeja, jotka puetaan ja maskeerataan joulunkuvelmaan sopiviksi. Lampaat on puettu oikeaan taljaan.

Viimeistään kolmantena adventtina seimi kootaan varastosta kirkon pihaan. Seimen äärellä pidetään jouluhartauksia. Usein hartauksissa on myös mukana Kaavin Kortteisilta Anne Räsäsen lampolasta oikeita lampaita ja aasit Mary ja Albert.

Seimi muistuttaa hiljentymisestä.

- Moni matkalainen, joka tähän tulee rauhassa niin hänen ajatuksensa varmasti menevät näihin joulun pyhiin asioihin. Tätä me kiireiset ihmiset tarvitaan, yhdessä hiljentymistä mutta myös yksikseen hiljentymistä, korostaa kirkkoherra Hannu Savinainen.

Lähteet: YLE Savo / Varpu Mäntymäki