Keramiikkaseimi kutsuu joulun sanoman äärelle

Joosef, Maria Jeesuslapsi sylissään, lampaat, aasi ja härkä. Keraamisia jouluseimiä valmistuu Hattulassa keraamikko Marja Neuvosen taitavissa käsissä.

keramiikka
Marja Neuvosen käsissä syntyy savesta Neitsyt Maria
Marja Neuvosen käsissä syntyy savesta Neitsyt MariaYLE / Nina Keski-Korpela

Hattulan Vanhalla Villatehtaalla Parolassa on jo parin vuoden ajan toiminut Paimen Keramiikka -niminen yritys, jonka yrittäjä Marja Neuvonen on Wetterhoffilla kouluttautunut keraamikko. Hän valmistaa savesta seimiasetelmien hahmoja seurakunnille ja koteihin.

- Seimi on enemmän kuin koriste, se kutsuu katsojaa hiljentymään ensimmäisen joulun sanoman äärelle, sanoo Marja Neuvonen.

Hahmojen valmistaminen on tarkkaa käsityötä

Keraamikko painaa saven ensin muottiin, jonka avulla valmistuu hahmon rungon puolikas. Neuvonen liittää puolikkaat yhteen ja tekee käsin jokaisen yksityiskohdan, kasvonilmeet ja lampaiden "villakiehkurat".

Kuivumisen ja vajaassa tuhannessa asteessa tehdyn raakapolton jälkeen kukin esine lasitetaan, jolloin hahmo saa värin nestemäisellä lasiteaineella. Lopullinen lasituspoltto tapahtuu 1 250 asteen lämpötilassa.

Neuvosen jokaisella hahmolla on nimi ja luonne, esimerkiksi Kelpo on pieni, nöyrä ja herkkä aasi, Raiku taas äänekäs ja villi lammas.

Aasi kuvaa pakanakansoja ja härkä hebrealaisia. Marian sininen väri kuvaa taivasta, tai neitsyyttä, uskollisuuttakin. Joosefin ruskeankellertävä kuvastaa uskoa, kertoo Neuvonen.

Jouluseimi ei ole vain koriste

Seimi kertoo joulun sanoman ja todellisen tarkoituksen. Neuvonen haluaa töillään viestittää rauhaa ja kutsua hiljentymään joulun sanoman äärellä.

- Lempeys on hyvä sana, rauha ja tyytyväisyys siitä, että saa olla Jeesuksen seimen äärellä.

Lähteet: YLE Häme / Nina Keski-Korpela