1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kallis kaakao ajaa suklaatehtaat ahtaalle

Kaakaon maailmanmarkkinahinta on noussut korkeammaksi kuin kertaakaan 30 viime vuoden aikana. Raaka-aineen kallistumisen takia jotkut suklaantuottajat turvautuvat halvempiin korvikkeisiin ja pienentävät suklaapatukoiden kokoa.

Joulumarkkinoille on tehty jälleen armeijoittain suklaapukkeja. Joulu on kalliimpien suklaatuotteiden sesonkiaikaa. Kuva: Reuters-TV

Kaakaon maailmanmarkkinahinta on lähes kaksinkertaistunut kahden viime vuoden aikana. New Yorkissa kaakaon hinta nousi 16. joulukuuta 3510 dollariin eli noin 2460 euroon tonnilta. Varastot ovat vähissä ja tärkeällä tuotantoalueella Läntisen Afrikan maissa kaakaopavun tuotantoon on investoitu vähän.

Leatherhead Food Researchin markkinatutkija Chris Brockman arvioi Lontoossa, että suklaantuottajat yrittävät viimeiseen asti välttää suklaan kuluttajahintojen nostoa. Sen sijaan kaakaon osuutta raaka-aineesta vähennetään tai annosten kokoa pienennetään.

Markkinatutkimusyhtiön mukaan Mars-yhtiö on aiemmin tänä vuonna keventänyt Galaxy-suklaapatukoidensa kokoa 17 prosentilla 125 grammaan.

Kaakaon osuus on erityisen suuri tummassa suklaassa, joka on viime vuosina lisännyt suosiotaan, koska se mielletään vaaleaa suklaata terveellisemmäksi.

Maailmanlaajuinen taantuma tuntuu myös suklaakaupassa. Taantuma on hyödyttänyt supermarkettien omia halpoja brändejä, mutta kalliimpien suklaatuotteiden kauppa ei ole vielä elpynyt.