Jouluseimi voitti Hämeenlinnan jouluikkunakilpailun

Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistys järjesti Jouluikkunakilpailun, johon osallistui 15 keskustan liikettä ja toimijaa. Kaupunkilaisten mielestä kiehtovin ikkuna oli seurakunnan jouluseimi kirkkopuiston paviljongissa.

Jouluseimi
Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan jouluseimi Toripuistossa
Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan jouluseimi ToripuistossaHämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistys

Voittaja sai 46% äänistä. Toiseksi kisassa kiri Muoti Heikkilä ja kolmanneksi Green Laurell. Seuraavina Finezza ja Wetterhoff Myymälä Oy.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta osallistui Jouluikkunakilpailuun Toripuiston Hallituskadun puoleiseen paviljonkiin rakentamallaan jouluseimellä.

Seimi tarkoittaa eläinten ruokakaukaloa. Seimi toimi Raamatussa Jeesuksen ensimmäisenä vuoteena. Jouluseimiasetelmassa seimen äärellä Jeesus-lapsen ympärillä ovat Joosef ja Maria sekä paimenia, itämaan tietäjiä ja tallin eläimiä. Asetelmassa voi olla myös enkeleitä, itämaan tietäjien kameleita ja muita hahmoja.

Ensimmäinen jouluseimi rakennettiin Italiassa 1200-luvulla ja sen isä oli luostariveljistön perustaja Franciscus Assisilainen. Jouluseimiperinne elää edelleen voimakkaana Italiassa ja on levinnyt sieltä Espanjaan ja muihin Etelä-Euroopan maihin. Seimiasetelmien tekemisestä syntyi 1700-luvulla taidemuoto.

Nykyisin jouluseimiä on joulun aikaan kirkoissa, seurakunnan tiloissa, kouluissa, näyteikkunoissa ja näyttelyissä. Jouluseimi voi olla avoin tai se voidaan rakentaa talliksi tai luolaksi. Seimiä on eri kokoisia miniatyyriseimistä valtaviin teatterilavastuksiin.

Toripuiston paviljongin jouluseimen rakensi ryhmä seurakunnan työntekijöitä ja seurakuntalaisia. Koulutuskeskus Tavastia lahjoitti asetelmaan opiskelijatyönä valmistetun puisen seimen. Hämeenlinnan Kaupungin Teatteri antoi käyttöön rekvisiittaa ja vaatteita

Lähteet: YLE Häme