Hyppää sisältöön

Ahmed laittaa mausteriisiä joulupöytään

Ahmed Al-Chibib on nuori turkulainen muslimi. Hän viettää kyllä joulua, mutta ilman uskonnollisia kytkentöjä ja ilman kinkkua.

Ahmed Al Chibib (vasemmalla) kunnostautui syksyllä toimittamalla erän sairaalatarvikkeita Irakiin.

Ahmed sanoo, että joulu on on tietysti uskonnollinen asia, mutta että uskontoa ei tuoda suomalaisessa joulunvietossa kovin paljon esille.

Ahmed kokee joulun enemmänkin rauhoittumisen aikana, jolloin perheet ja ystävät voivat olla yhdessä. Joulukirkossa käyntikin on tullut hänelle tutuksi niinä neljänä jouluna, jotka hän on viettänyt.

- En osallistu siihen uskonnollisesti, mutta se on ollut todella mielenkiintoinen kokemus.

Pikku-Ahmedille joulun olemassa olo tuli alunperin tutuksi koulussa, jossa moni muukin suomalaisen kulttuurin piirre hahmottui. Ahmed arvelee, että jos hän ei olisi käynyt koulua Suomessa, suomalaisten tapojen omaksuminen olisi ollut paljon työläämpää.

Myös kaveripiiri opasti asioissa. Joulu oli tietysti puheena, ja Uuno Turhapuro, josta tuli Ahmedin lapsuuden sankari.

Joulu Sauvossa

Tänä vuonna Ahmed viettää joulun Sauvossa. Ohjelmassa on lahjoja, ruoanlaittoa ja joulurauhan julistus telkkarista seurattuna. Turkulaisen sydäntä tietysti lämmittää, että julistus leviää Brinkkalasta koko maahan.

Sauvon joulupöydässä Ahmed korvaa sianlihan kalkkunalla. Ruoanlaitosta kiinnostuneena Ahmed hallitsee vanhempiensa ruokaperinteen. Hän keksii sieltä monta lajiketta, jotka ovat omiaan suomalaiseen joulupöytään.

- Esimerkiksi riisi, joka on maustettu kanelilla, kardemummalla ja sahramilla. Se toimii tosi hyvin lampaan kanssa.

.
.