Viisas ei villiinny joulupöydässä

Joulupöytä houkuttelee monia syömään liikaa ja koska jouluruoat ovat tunnetusti vaikeasti sulavia saattaa ahmiminen kostautua ähkynä tai närästyksenä. Lääkäri kehottaa nauttimaan joulupöydän antimia maltillisesti.

Kuva: YLE

Paras lääke jouluähkyyn on ennaltaehkäisy, kertoo asiantuntijalääkäri Risto Kuronen Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymästä.

- Jos on aiemmin kärsinyt ruuansulatusvaivoista, on syytä miettiä jouluruokien syömistä jo etukäteen.

Entä jos kaikesta huolimatta huomaa, että olo ei ole kaikkein parhain jouluaterian jälkeen?

- Jos oikein vallattomasti ja paljon syö, niin silloin kannattaa ottaa ihan tavallisia käsikauppalääkkeitä, jotka ovat turvallisia kohtuudella nautittuina. Jos oireet jatkuvat pitkään, on tietysti syytä käydä lääkärissä, valistaa Kuronen.

Närästys vie joulutunnelman

Yksi yleisimmistä ruoansulatushäiriöistä on närästys, joka pahimmillaan on paljon kivuliaampi oire, kuin kevyesti happamat röyhtäisyt. Pahaa närästystä saattaa luulla jopa sydänkohtaukseksi.

Mikäli on jo aiemmin kärsinyt närästyksestä, osaa jo välttää pahimpia närästyksen aiheuttajia, mutta joillekin närästys saattaa iskeä ensimmäisen kerran juuri jouluaterian jälkeen.

- Närästyksen välttää käyttämällä maalaisjärkeä - rasvaiset ja huonosti sulavat ruoat ovat pahoja närästyksen kannalta, samoin suklaa, kahvi, alkoholi ja tupakka, eli näitä pitäisi käyttää kohtuudella tai välttää kokonaan, neuvoo Kuronen.

Jouluähkystä ja siihen liittyvistä oireista puhutaan paljon, mutta näkyykö joulu terveyskeskuksissa ja sairaaloissa ruoansulatushäiriöpotilaiden määrän kasvuna?

- Ei niin voimakkaasti, kuin saattaisi luulla, jonkin verran tapauksia tulee, mutta yleensä oireet ovat niin lieviä, että ne menevät ohi, kun vatsan antaa rauhoittua, kertoo Kuronen.